понедељак, 25. јул 2016.

Потписан уговор о изградњи водовода у Лисовићу

Са најповољнијим понуђачем на тендеру, који је расписала Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, потписан је уговор о изградњи секундарне водоводне мреже у насељу Лисовић у Барајеву. Вредност планираних радова је 40,3 милиона динара, а рок за извођење радова је четири месеца од увођења извођача у посао, што се очекује половином августа.

Како је саопштено из дирекције, насеље Лисовић до сада није имало решено питање водоснабдевања из градског водовода, већ су се његови становници снабдевали водом из сопствених бунара. Изградњом скундарног водовода створиће се услови да становници овог насеља буду прикључени на градску мрежу и тиме трајно реше питање стабилног снабдевања водом за пиће.

Цевовод који ће бити изграђен је пречника 110 mm и дужине 10.461 метар, а траса цевовода вођена је у банкини постојећих улица. На траси је пројектовано 69 шахтова затварача и 131 противпожарни хидрант, који су распоређени у зони раскрсница и на сваких 50–80 метара трасе.

Планирани систем водоводног снабдевања насеља Лисовић чини дистрибутивна мрежа кроз насеље и резервоар „Дубрава”. До сада је изграђен примарни гравитациони цевовод од улаза у насеље Лисовић до зоне планираног резервоара „Дубрава”, на који се директно може прикључити дистрибутивна мрежа за потрошаче прве висинске зоне. 

Даље прикључење потрошача друге и треће висинске зоне условљено је изградњом резервоара „Дубрава” и пратећих пумпних станица. За реализацију овог објекта водоводног система потребно је прибавити грађевинско земљиште за изградњу, као и локацијске услове за израду пројектне документације, наводи се у саопштењу Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.