среда, 31. август 2016.

Синиша Мали: После 40 година почела изградња приступних саобраћајница ка железничкој станици „Прокоп”

Градоначелник Синиша Мали присуствовао је данас почетку радова на изградњи приступних саобраћајница и мостовских конструкција за железничку станицу „Београд-Центар”, познатој као „Прокоп”. Обилазак је искоришћен и за промоцију јучерашњег јавног позива који је расписала Влада Републике Србије инвеститорима за улагање у станичну зграду, тржни центар и паркинг, чиме би ова инвестиција била потпуно заокружена. Догађају су присуствовали и главни градски урбаниста Милутин Фолић, директор Дирекције за грађевинско земљиште Бранислав Поповић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић.

Синиша Мали је истакао да се ради о пројекту на чију су реализацију Београђани чекали више од 40 година.

– Станица је почела да ради у јануару, али је неопходно урадити и ове саобраћајнице како би путници могли нормално да дођу до ње и буду повезани са јавним превозом, таксистима и другим облицима превоза. Радови су вредни 380 милиона динара и биће завршени идућег пролећа, чиме ћемо бити у могућности да изместимо постојећу Главну железничку станицу из центра града и тиме омогућимо наставак друге фазе изградње „Београда на води” – рекао је градоначелник.

Он је подсетио да се упоредо са овим пројектом ради и на изградњи нове централне аутобуске станице у Блоку 42.


– Очекујемо да већ на пролеће, у мају или јуну почнемо са изградњом нове аутобуске станице и завршимо је до краја 2018. године. Завршетком „Прокопа” и нове аутобуске станице Београд добија два важна инфраструктурна пројекта на које су суграђани чекали 40 година и који ће својим изгледом бити једни од најлепших у овом делу Европе. Тиме не само да привлачимо туристе већ и показујемо да смо озбиљна инвестициона дестинација и да пословни људи из целог света могу да рачунају на наш град – рекао је Синиша Мали.

Подсетивши да је јуче расписан и јавни позив инвеститорима за улагање у станичну зграду, тржни центар и паркинг, Синиша Мали је изразио уверење да ће и ти радови започети у најскорије време.

– Неколико инвеститора се већ усмено јавило и надамо се да ћемо наћи партнера који ће заједно са Владом и Градом Београдом у потпуности завршити ову велику и за нас веома важну инвестицију. Рок би био крај 2018. или 2019. године, али у овом тренутку је то мање важно јер смо на добром путу да се оствари нешто што смо сви заједно чекали 40 година – истакао је Синиша Мали.

Радовима ће се повезати горњи станични трг са постојећом саобраћајном мрежом и јавним градским превозом. Кроз саобраћајницу је предвиђен пролазак линија градског превоза које ће омогућити везу јавног саобраћаја са свим крајевима града. Пројектом је предвиђена саобраћајница са инфраструктуром са по две коловозне траке укупне ширине 14 метара, дужине око 770 метара и разделним појасом ширине два метра, са обостраним пешачким стазама ширине два метра, изузев на делу укључења са Булеваром кнеза Александра, где су тротоари са једне стране.