среда, 31. август 2016.

Подршка инклузивном дневном боравку у Земун Пољу

Члан Већа општине Земун Владимир Костић посетио је инклузивни центар „Место сусрета” за подршку деци и породици у Земун Пољу, чији је оснивач Удружење грађана „Ево рука”. Градска општина Земун подржала је овај пројекат на основу јавног конкурса за финансирање и суфинансирање програма и пројеката удружења из буџета Градске општине Земун за 2016. годину. На основу овог конкурса ове године подржан је укупно 51 пројекат разних удружења, културно-уметничких друштава и спортских клубова. 

– Општина Земун већ другу годину заредом подржава овај пројекат. Желимо да помогнемо у развоју инклузивног друштва и промовисању вредности, као што су поштовање различитости, солидарности и толеранције према маргинализованим групама грађана. То је значајан корак ка социјализацији и осамостаљивању деце и младих са сметњама у развоју и доказ друштвено одговорног понашања. Истовремено, овим пројектом Општина Земун жели да олакша родитељима обављање свакодневних активности и послова – истакао је Владимир Костић.

Удружење „Ево рука” покренуло је први локални инклузивни центар „Место сусрета” који, поред активности намењених деци, унапређује и низ корисних активности за ширу заједницу. Корисници овог боравка су не само деца са тешкоћама у развоју са територије општине Земун већ и из читавог Београда. Такође, значајно је да дневни боравак „Место сусрета” није намењен само деци са сметњама у развоју, већ и деци редовне популације. У рад дневног боравка укључена су и два дефектолога, медицинска сестра и једна волонтерка.

„Ево рука” је удружење које окупља децу углавном школског и предшколског узраста из Земуна и Новог Београда и у свом раду редовно подржава 50 породица. Активности овог удружења усмерене су ка пуној интеграцији деце и младих са сметњама у развоју и стварању друштва које, уз развијене мере подршке, помаже сваком појединцу који се нађе у неравноправном положају.