среда, 19. октобар 2016.

Обележен Светски дан биоетике

Заменик градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас свечаној академији уприличеној поводом обележавања Светског дана биоетике у Ректорату Београдског универзитета. 

Младеновић је истакао да је Србији припала велика част да се из једне српске научне институције, Центра за биоетичке студије управља УНЕСКО-вом катедром за биоетику за целу Европу. Данас се Дан биоетике прославља свуда у свету, а Србији припада посебно место зато што се у њој прославља овај празник не само за Србију већ и за целу Европу, истакао је заменик градоначелника.

– Центар за биоетичке студије је за неколико година свог постојања забележио такве резултате да данас Србија представља једног од светских лидера у овој области науке, а преко Унеско катедре за Европу и у овом огранку светске организације. Иза таквог успеха стоји велики рад и посвећеност, као и одлична сарадња са другим значајним институцијама у Србији. Центар и на најразличитије начине подстиче младе да се што активније укључе у поменута дешавања и да се заинтересују за науку уопште. Велики број волонтера и студената је активностима које су претходиле прослави – писањем есеја, учествовањем у дебатама, фотографијама и на друге начине допринео обележавању Светског дана биоетике. Овим је Центар за биоетичке студије наставио са традицијом популаризације науке код нас – рекао је Андреја Младеновић.

Професор Војин Ракић, директор Центра за биоетичке студије, шеф Унеско катедре и директор Секције за Србију, истакао је да је најзначајнији резултат досадашњег рада то што је дошло до окупљања свих европских земаља у Катедру за биоетику.

– Наш главни циљ је биоетичка едукација, истраживање и упућивање шире јавности у значај етике у биотехнологијама. Оне данас омогућују лечење до сада неизлечивих обољења, али то собом носи и одређене етичке моменте, јер поред лечења болести, људи се могу и мењати, што свакако носи са собом и питања могућих злоупотреба, што свакако треба да буде предмет расправе а за добробит људског рода – истакао је Ракић.

На скупу је о улози биоетике говорила Амира Фазлагић, генерални секретар Унеско катедре за биоетику за Европу, проректор за наставу Нада Ковачевић, као и други еминентни стручњаци у овој области. На свечаности су уручене и награде за најбољу студентску фотографију на тему „Људска права и људско достојанство”.