четвртак, 20. октобар 2016.

Никодијевић: Боримо се против ревизије историје, славимо слободу

Поводом обележавања 72. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године. Венце на споменик палим борцима Народоослободилачке војске и јединица Црвене армије положили су и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, представници Субнора, aмбасадa Руске Федерације, Азербејџана, Украјине, Белорусије и удружења грађана.

Честитајући Београђанима дан ослобођења, Никола Никодијевић истакао је да данашњи дан треба да служи на понос свим суграђанима.

–  Не треба да се стидимо своје славне прошлости и истинских хероја који су дали своје животе за одбрану нашег града и слободу у којој данас живимо. Веома је важно да сваке године обележавамо датуме из антифашистичке борбе зато што фашизам ни дан-данас није умро. Он се појављује у другим облицима и да бисмо се борили против тог зла, морамо стално понављати значај борбе и улогу Србије коју је она у то време имала. Србија је била на страни победница, платила је велику жртву и данас читав модеран свет почива управо на идеји антифашизма, идејама једнакости, равноправности и слободе, коју су људи тада крвљу платили. Зато се морамо борити против сваког случаја ревизије, да се они који су били квислинзи и сарадници окупатора представе другачије и да за њих покуша да сe нађе оправдање. Историја је само једна, баш као и истина, и вредности у којима живи модеран и цивилизован свет не могу се мењати. Зато је неопходно да то стално понављамо и будемо захвални онима који су нам омогућили да живимо у слободи – рекао је Никодијевић.

Делегације су потом положиле венце и на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен-књигу.