четвртак, 20. октобар 2016.

Откривена табла са именима улица маршала Толбухина и генерала Жданова

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин открили су данас табле са именима улица маршала Толбухина и генерала Жданова на углу бивше Похорске и Улице Гоце Делчева на Новом Београду. 

Младеновић је истакао да се на годишњицу ослобођења Београда данас исправља велика неправда која је начињена носиоцима те победе, пошто су претходно преименоване старе улице са њиховим именима.

– Јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије пре 72 године ушле су у главни град Србије. Операцију за ослобођење од фашистичке Немачке предводили су управо маршал Толбухин и генерал Жданов, због чега су заслужили своје улице у српској престоници –  навео је Младеновић. 

Он је подсетио да је операција за ослобођење Београда трајала неколико дана и да је у њој свој живот дало више од 3.000 бораца, а њих око 4.000 било рањено. 

Амбасадор Чепурин је такође истакао да је данас победила праведност, подсетивши да су два команданта Црвене армије већ имали своје улице у центру Београда, али да су из нејасних разлога ти називи укинути. Он је захвалио Граду Београду и племенитом српском народу јер су маршалу Толбухину и генералу Жданову вратили достојанство какво и заслужују. 

Чепурин је подсетио да је Црвена армија у тренутку ослобађања Београда, октобра 1944, целу операцију могла да заврши употребом атриљерије и авијације, без људских жртава, али да тада не би било сачувано историјско лице града, због чега се кренуло у копнену офанзииву са јединицама југословенских партизана. 

Он је изразио задовољство што су улице са именима Толбухина и Жданова смештене на Новом Београду, јер је тај део града настао после Другог светског рата и представља еру напретка и просперитета. 

Догађају је присуствовала и градска секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић.