четвртак, 20. октобар 2016.

Београд први пут меморијалним дефилеом обележио Дан ослобођења

Меморијални дефиле поводом 72 године од ослобођења Београда, организован је данас од „Лондона” до Палате „Албанија”, а на пунктвима на овој траси глумци су реконструисали неке од ситуација у којима су се војска и грађанство нашли 20. октобра 1944. године. У дефилеу су учествовали градски менаџер Горан Весић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

Весић је подсетио да је на данашњи дан пре 72 године Београд после 1.287 дана нацистичке окупације постао слободан и да је завршена велика битка у којој је животе дало готово 3.000 припадника Народноослободилачке војске и 940 припадника Црвене армије.

– Слобода коју данас имамо последица је те битке и њихових жртава. Наша обавеза је да се сећамо свих тих људи који су дали своје животе и који су учествовали у београдској операцији. Наша обавеза је да све то што се десило преносимо на будуће генерације. Данас је Београд посебно поносан јер последње три године, од када је садашња власт добила поверење грађана, прослављамо 20. октобар са посебним поносом. Не стидимо га се, што је био случај раније, и са поносом овај дан славимо као један од најзначајнијих догађаја у нашој историји. Управо због тога га и обележавамо на овај начин, меморијалним дефилеом и свечаном академијом у Народном позоришту. На данашњи дан смо урадили веома важну ствар и одужили дуг јер су данас две велике улице у Београду понеле имена совјетских генерала. Бивша Улица Гоце Делчева је сада Булевар маршала Толбухина, а бивша Похорска постала је Улица генерала Жданова – истакао је градски менаџер и додао да је на тај начин показано да Београд и Србија имају поштовање према онима који су нешто учинили за наш град.

Верујем, навео је Весић, да смо после свега прекинули причу са ревизијом истине и једном заувек 20. октобар ставили на место које му и припада.

– Скупштина града ће од следеће године ову манифестацију уврстити у сталне манифестације од значаја за Град Београд. Ово је значајно зато што никада обележавање овог дана неће зависити од политичке воље, већ ће бити обавеза – нагласио је Весић и захвалио свима који су учествовали у обележавању овог дана.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин честитао је свима Дан ослобођења Београда и истакао да се историја српског народа никада није писала именима оних који су слободу чекали или оних који су сматрали да се може бити на страни окупатора само да зло прође.

– Историја српског народа писала се и пише именима оних који су били на страни слободе и који нису питали колико слобода кошта – рекао је Вулин. 

Напоменувши да се пре 72 године српски народ уписао на страну победника уз највеће и најбоље, Вулин је поручио да смрти хероја не смеју бити обрукане животима њихових потомака. 

– На нама је да чувамо успомену на њих и да будемо достојни њихове успомене и величине – нагласио је Вулин.

У дефилеу су учествовали и представници Града Београда, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, ветерани Субнора и грађани.