четвртак, 8. децембар 2016.

Захтеви за нове здравствене књижице у Oпштини Врачар

Градска општина Врачар омогућила је својим старијим суграђанима да захтеве за замену здравствених књижица за електронске испуне у згради општине, а како је нагласила градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, ово је још један показатељ да су и град и општине сервиси грађана. Она је, представљајући ову новину заједно са председником општине Миланом Недељковићем, истакла да се на овај начин избегавају редови и евентуални проблеми приликом аплицирања за нове здравствене књижице.

– На нивоу Београда кренули смо са три клуба за старе, а сада су се и општине прикључиле у помоћи старијим суграђанима око попуњавања захтева. Њима је тако олакшано и омогућено да не чекају у редовима, а да добију оно штo им је потребно. Београд има безмало четири стотина хиљада најстаријих суграђана и зато је важно да им се на конкретан начин помаже – казала је Наташа Станисављевић.

Она је прецизирала да је интересовање велико и подсетила да су се и „Поште Србије” укључиле у процес.

– Град и градске општине показују одговорност и настоје у свим сегментима да олакшају грађанима да остваре своја права и да им буду на услузи. Отуда се подржавају све идеје које воде ка томе – рекла је Наташа Станисављевић и изразила очекивање да ће пример Врачара и још неких општина које су брзо реаговале следити и друге.  

Градска секретарка је изразила захвалност градском менаџеру Горану Весићу на иницијативи, али и председнику општине Врачар, који је успео да за врло кратко време организује младе општинске службенике који помажу старијим суграђанима да аплицирају за нове здравствене књижице.
Милан Недељковић је прецизирао да ова општина има око 18 хиљада пензионера, те да мора да буде у функцији грађана. 

– Помоћ старијима, посебно онима који нису вични компјутерима, показала се приоритетна. Приликом подношења захтева, грађани треба да приложе на увид важећу личну карту и оверену здравствену књижицу, а нова, пластифицирана здравствена картица ће им стићи на кућну адресу – напоменуо је Недељковић.  

Намера општине јесте бржа и ефикаснија замена старих здравствених књижица за нове, чиме се постиже и боља здравствена услуга и смањује време чекања за прегледе и друге здравствене услуге. 

Нова услуга доступна је грађанима у приземљу зграде Oпштине Врачар, Његошева 77, радним данима од 8 до 15 сати.