четвртак, 8. децембар 2016.

Синиша Мали: Следеће године уређење великих градских паркова

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је ново дечје игралиште, спортски терен и „пет зону” у насељу Нова Галеника у Земуну и том приликом најавио уређење великих градских паркова у наредној години. 

Ново игралиште у насељу Нова Галеника налази се у Улици Јована Стојсављевића, између стамбених зграда, а градоначелник је подсетио да је тај део града био потпуно неуређен. 

– Данас имамо прилику да видимо нови парк и зелену површину у Новој Галеници. Постављене су справе за забаву и разоноду, па ће малишани моћи да проводе много више времена напољу. Желимо да уредимо што већи број зелених површина, како би деца мање времена проводила испред рачунара. Наравно, не желимо да запоставе школске обавезе, али би требало више слободног времена да проводе напољу играјући фудбал или кошарку – рекао је Мали. 

Он је додао да је овај парк пример нове стратегије Града Београда, према којој ће сваки већи парк који буде уређен имати и део за кућне љубимце. 

– Овде имамо део који је предвиђен за псе, а таквих паркова тренутно у Београду има 14. Наредне године, сходно обећању које смо дали,  направићемо нешто слично код хале „Александар Николић”. Желимо да у свим великим парковима постоје делови предвиђени за кућне љубимце, али наравно и да деца имају место где могу да се забаве – истакао је градоначелник. 

Према његовим речима, за наредну годину планирано је уређење три велика парка. У питању су Парк пријатељства, Пионирски парк и Теразијски плато. У Парку пријатељства, како је рекао градоначелник, на пролеће ће бити отворен Музеј савремене уметности, а парк би требало да има и забавни карактер. 

– На том пројекту ради прослављени архитекта Јан Гел и планирано је да у склопу парка постоји акваријум или планетаријум. Такође, у плану су спортски терени и тобогани како би људи проводили више времена у том делу града. Радићемо на уређењу Пионирског парка, који је такође запостављен, али и Теразијског платоа, који ће бити уређен заједно са подземним пролазима на Теразијама. Покушавамо да уредимо све зелене површине које у овом тренутку нису репрезентативне, јер желимо да их буде што више, али и да изгледају што лепше. То је нова слика Београда и за то ћемо се борити у наредном периоду – додао је Мали. 

Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић. 

ЈКП „Зеленило – Београд” извело је радове на уређењу међублоковске зелене површине на простору од 6.000 квадратних метара, а посађено је 11 стабала.