уторак, 17. јануар 2017.

Музејски театар у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру

Историјски музеј Србије наставља са извођењем представа у аутентичном амбијенту Конака кнеза Милоша у Топчидеру у циљу промоције идеје музејског театра, афирмације традиције, културе и језика, као и неговања вредности српске историје и опште културе. Тако ће до почетка априла бити изведено десет представа музичко-сценског игроказа ,,Што се боре мисли моје” и четири извођења монодраме „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић”.

Музичко-сценски игроказ ,,Што се боре мисли моје” играће се првог и трећег викенда у месецу (21. и 22. јануара, 4, 5, 18. и 19. фебруара, 4, 5, 18. и 19. марта у 16 часова), док ће монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић” бити на програму последњег викенда у месецу (28. јануар, 25. фебруар, 25. и 26. март у 16 часова).

Игроказ „Што се боре мисли моје” ауторке Злате Типолд је једночинка у трајању од сат времена која описује један сегмент живота кнеза Михаила Обреновића и његове супруге кнегиње Јулије Хуњади Обреновић – припрему Јулијиног рођендана на њиховом имању „Иванка” (у данашњој Словачкој). 
У раскошним костимима тадашње монденске Европе и уз пратњу дивне музике Франца Листа и Корнелија Станковића, главни јунаци представе упознаће публику са многим знаменитим личностима епохе, дочарати историјске прилике кроз интересантне анегдоте и подсетити на готово заборављене песме међу којима је и „Што се боре мисли моје”, коју је написао кнез Михаило Обреновић.

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић”, у трајању од 40 минута, представља кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Текст је написао Милован Витезовић. Представа ће подсетити гледаоце на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Због ограниченог броја места сви заинтересовани морају унапред да изврше резервацију на телефон: 2660-422. Цена карте је 350 динара.