петак, 24. март 2017.

Мали: Београд активно ради на повећању енергетске ефикасности

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Старом двору са директором канцеларије Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) у Бечу Харалдом Егерером, са којим је разговарао о начинима на које Београд може да побољша своју енергетску ефикасност. Разговарало се и о томе како даље могу да се спроводе две иницијативе УНЕП-а које је град потписао – једна се бави енергетском ефикасношћу у зградарству (БЕА) а друга унапређењем даљинског грејања (ДЕС).

Синиша Мали је истакао да је Београд једини град у свету који је укључен у две иницијативе УНЕП-а, као и да је то потврда активности града у протекле три године,  усмерених ка здравијем и зеленијем окружењу. Он је додао да се у граду тренутно ради на рестаурацији 70 фасада, чиме ће бити повећана енергетска ефикасност у зградама.

Такође, на састанку је било речи о оснивању Фонда за енергетску ефикасност, које ће уследити у наредним месецима, чиме ће Београд постати прва локална самоуправа у Србији која оснива такав фонд. Тиме ће бити омогућено да се започне велики пројекат повећања енергетске ефикасности у јавним и приватним зградама.

Осим тога, крајем маја биће одржана „Недеља енергетике у Београду”, где ће на бројним догађајима, како млади тако и стручна јавност имати прилику да се информишу и расправљају о важности заштите животне средине, климатским променама, енергетској ефикасности.