понедељак, 24. април 2017.

Отворене радионице „Каријерно оснаживање средњошколаца града Београда”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић отворио је данас радионице „Каријерно оснаживање средњошколаца града Београда“ у Великој сали Скупштине Београда. Петронијевић је присутним средњошколцима поручио да наставе да раде на себи и улажу у сопствену каријеру, док је онима који се одлуче за студирање у иностранству пожелео да се врате и граде каријеру у Србији. 

Ученицима средњих школа су презентовани програми стипендија у Србији и иностранству, волонтерски кампови, курсеви, летње и зимске школе, а неколико најбољих ће добити стипендију за програм „Via academica”, с којом је Град Београд организовао данашњи догађај. 

– Средњошколци ће данас моћи да слушају предавања у која су на неки начин већ уведени, пошто су имали прилику да чују најаве од предавача. Имаће прилику да науче како да на најбољи начин искористе стипендије за које могу да конкуришу, било да је реч о стипендијама које се добијају у Србији или да су намењене за студирање у иностранству. Студирање ван граница Србије значи стицање нових знања и вештина, али и могућност повратка у земљу где би уследио наставак каријере – рекао је Петронијевић. 

Ми који остајемо овде, навео је члан Градског већа, морамо да се потрудимо да направимо бољи систем за имплементацију знања и вештина стечених на студијама у иностранству.

– Ученици могу да се упознају и са примерима добре праксе, односно са студентима који су студирали ван Србије, а након тога се вратили и стечена знања применили у земљи. Средњошколци ће такође моћи да науче како да конкуришу за стипендију која се додељује студентима у Србији. Суштина је да сви који вредно раде и уче касније осете бенефите сопственог труда – додао је Петронијевић. 

Према његовим речима, Скупштина града отворена је за сарадњу са средњошколцима, који овде могу да се информишу о доступним фондовима.

– Организовали смо и курсеве кинеског језика, јер је извесно да ће се број кинеских туриста у наредним годинама повећавати. Такође, Град Београд има одличну сарадњу са Економским и Правним факултетом и они који се буду определили за неки од њих моћи ће да учествују у програмима који ће им касније сигурно помоћи у проналажењу посла. Дуално образовање је веома важно и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као главни носилац читаве те приче, има партнерски однос с градом и сигурно је да ће то партнерство допринети смањењу незапослености у Београду и Србији. На садашњим средњошколцима је да дају предлоге, раде на себи и имају самопоуздање. Морају да науче да улажу у себе и ту врсту капитала посебно цене, јер ће управо то одредити даљи ток њихове каријере – закључио је Петронијевић. 

Звјездана Црногорац из „Via academica” истакла је да је у питању компанија специјализована за студирање у иностранству и професионалну каријерну оријентацију. 

– Усмерени смо на помоћ студентима да пронађу одговарајуће програме на иностраним универзитетима и да успешно аплицирају за студије, стипендије и послове широм света. Такође, бавимо се уписом у средње школе и на програме средњошколске размене с најбољим школама у свету. Са друге стране, фокусирани смо и на помоћ младим људима који су на почетку каријере да јасно и прецизно дефинишу свој професионални пројекат – рекла је Звјездана Црногорац.