понедељак, 29. мај 2017.

Почела „Недеља енергије” у Београду

Град Београд први пут организује манифестацију „Недеља енергије” са идејом да подигнемо свест суграђана о темама које су важне за квалитет живота у нашем граду и његово функционисање, а које нису видљиве голим оком, поручио је данас градоначелник Београда Синиша Мали приликом отварања овог догађаја на платоу испред Скупштине града.

– Београд је први основао Фонд за повећање енергетске ефикасности. У буџету за ову годину имамо 120 милиона динара само за ту намену. То значи да ове године желимо да средимо неколико јавних зграда – фасаде, нову изолацију, столарију и да онда видимо колико штедимо када мање грејемо зими и мање хладимо лети. Наредне године бисмо то примењивали и на зградама у којима живе грађани како бисмо смањили њихове рачуне за грејање и струју. То је огроман пројекат у који смо кренули као прва локална самоуправа ове године и он се мери у милијардама евра у наредних десет, петнаест и двадесет година, али то је пројекат који потпуно мења економски и енергетски биланс нашег града – објаснио је Мали.

Према његовим речима, 6. јула Град Београд добија понуде за сређивање депоније у Винчи, како би се избегли пожари који су се недавно десили, али и како би се средила еколошки најцрња тачка у овом делу Европе. Тај пројекат је, додао је, вредан 300 милиона евра и он мења град у питању еколошке свести.

Градоначелник је подсетио и  да је град већ купио пет електроаутобуса, те да је за време недавне посете Пекингу било речи о набавци још таквих возила.

– То је смер у којем ћемо ићи и гледати да развијамо наше саобраћајно предузеће. Електроаутобуси уместо дизел аутобуса, како бисмо очистили ваздух у граду и учинили га здравијим за живот. Бициклисти и бицикли су један од наших приоритета. У плану нам је да ове и следеће године урадимо 120 километара нових стаза за бициклисте. „Паркинг сревис” већ има своје јавне бицикле у систему „парк енд рајд”. На наредној седници Скупштине града биће одлука о конкурсу за јавне бицикле. Град Београд тражи партнера да на 150 места имамо више од 1.000 јавних бицикала, по узору на велике градове света. Уколико то буде усвојено, одмах ћемо објавити конкурс који ће бити завршен до краја године, како бисмо већ наредне године то спровели – нагласио је Мали.

Он је навео да су граду преостала још два велика пројекта у области енергетике, изградња топло-далековода од Тента у Обреновцу до „Београдских електрана” на Новом Београду. У наредних неколико дана, навео је Мали, очекујемо потписивање споразума о разумевању са кинеском компанијом и та инвестиција је вредна 207 милиона евра. 

– Тај пројекат подразумева да се из Тента неће у реку избацивати врућа вода, већ ће се топло-далеководом довести до електрана и користити за грејање Београда. Ова инвестиција се оправдава у року од пет до шест година и сјајна је прилика да не загађујемо наше реке и да штедимо енергију тако што на тај начин обезбеђујемо грејање за наше суграђане. У Кини смо такође разговарали о завршетку примарног канализационог система и изградњи велике фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу. Тај пројекат вредан је 269 милиона евра. Имамо рок од месец дана да тај уговор и договор завршимо и то је прјекат који је за грађане веома важан јер сада све отпадне воде иду директно у Саву и Дунав. Желимо да наше реке буду чисте и да се избришемо са листе градова у Европи који немају такву фабрику – рекао је Мали.

Како је градоначелник нагласио, у овој недељи енергије циљ је да се суграђани  упознају са свим тим пројектима, али и да се подигне свест о томе колико је важно чувати животну средину, бавити се контролом ресурса, али и градити лепши, хуманији и зеленији Београд.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да се на данашњи дан размишља о будућности, о генерацијама које долазе и да Град Београд почиње озбиљно да се бави питањем енергетске ефикасности.

– Београд постаје део једног великог покрета и прикључује се светским метрополама које обележавају „Дане енергије”, а то су Брисел, Њујорк, Лондон и други. Ово је прилика када можемо да погледамо у будућност и видимо шта технолошки напредак, када је енергетика у питању, доноси свима нама. Верујем да ћемо заједничким снагама остварити наше циљеве. До пре неколико година за нас су соларни и ветро- паркови деловали као далека будућност. Већ имамо соларне паркове и прве ветрењаче. Обновљива енергија, енергетска ефикасност, коришћење чисте енергије у саобраћају јесу наши приоритети. Верујем да ћемо у овим данима много тога научити у великом броју радионица и програма – истакао је Антић који је захвалио Граду Београду и другим партнерима који су учествовали у организацији ове манифестације и изразио наду да ће она постати традиционална.

Вршилац дужности секретара за енергетику Марко Стојановић рекао је да је ова манифестација резултат трајног опредељења Града Београда да се енергетском ефикасношћу и заштитом животне средине бавимо на систематски начин.

– Наше уверење и опредељење је да ова манифестација постане традиционална и да буде што садржајнија – истакао је Стојановић и захвалио свима који су учествовали у реализацији овог догађаја.

Председница ЦЕДЕФ-а Ана Бован навела је да је ова манифестација инструмент развоја у најважнијим областима и то за економски развој, већу конкурентност и очување ресурса. Она је додала да је потребно подићи одговорност свих оних који учествују у имплементацији мера, како енергетске ефикасности тако и борбе за очување ресурса, и позвала грађане да учествују у обележавању „Недеље енергије”.

Вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт истакао је да данашњи дан означава почетак трансформације читавог друштва.

– Климатске промене доносе озбиљне претње за све нас и такве појаве од нас траже да здруженим снагама одговоримо на изазове. Ми смо ту да пружимо подршку у енергетској ефикасности, много тога је започето и очекујемо да наставимо са активностима на том пољу – нагласио је он.

Почетку ове манифестације присуствовали су и председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић и в. д. секретара за заштиту животне средине Горан Триван.

„Недеља енергије” у Београду део је ширег концепта, део „Недеље одрживе енергије Европске уније”,  која се од 2006. године одржава у земљама ЕУ. 
Овај догађај организују Секретаријат за енергетику Града Београда и ЦЕДЕФ уз подршку Министарства рударства и енергетике.