понедељак, 25. септембар 2017.

Богат програм Музеја афричке уметности у оквиру „Дана европске баштине”

Музеј афричке уметности у години у којој обележава четири деценије рада, посебно креираним програмима придружује се манифестацији „Дани европске баштине 2017”, са жељом да представе сву разноликост и богатство култура, традиције и обичаја афричких народа као неодвојивог дела светске културне баштине.

Од 25. септембра до 4. октобра, радним данима у 18, а викендом у 17 сати, у оквиру програма „Практикум”, сваког дана са другом темом, студенти Филозофског факултета водиће посетиоце музеја кроз сталну поставку и дочарати им Африку из десет различитих перспектива. 

У суботу, 30. септембра, од 11 до 14 сати, у башти музеја одвијају се радионице капуере, вештине која је настала међу афричким робовима у Бразилу. Радионице су организоване према узрасту, за децу и одрасле, а воде их искусни тренери из клуба Capoeira Angola Belgrado. 

У недељу, 1. октобра, у 11 сати паралелно се одвијају два програма – учесници дечјих креативних радионица најпре ће се упознати са Ђиваром, фантастичним бићем из афричких митова, а потом ће направити сопствену маску, док је старијим посетиоцима намењено вођење кроз тематску изложбу „Човек не може опстати сам”, приређеној поводом обележавања првих 40 година рада музеја. 

„Шетња музејима Сењака” је нови, премијерни програм који представља сарадњу три градске установе културе – Музеја афричке уметности, Куће краља Петра и Легата Петра Лубарде. Циљ је да се посетиоцима приближе појединачне архитектуре ових музеја које су хармонично уклопљене у своје природно окружење, као и да представе актуелне музејске поставке. Прва шетња заказана је за суботу, 30. септембар, у 11 сати, а након тога планирано је да шетња постане део редовне понуде ових установа. Због ограниченог броја места, обавезно је пријављивање слањем основних података на: mauturakulegata@gmail.com 

У четвртак, 5. октобра, у 10 сати, у оквиру посебног програма за пензионере биће реализована радионица под називом „Афричке ношње и текстил”. Након упознавања са карактеристичним мотивима и украсима на различитим одевним и церемонијалним афричким тканинама, следи практичан рад у оквиру ког ће учесници, у сарадњи са кустосима, декорисати тканине везом и нашивањем различитих апликација.

Сви ови програми су бесплатни.