понедељак, 25. септембар 2017.

„Дани европске баштине” у Задужбини „Доситеј Обрадовић”

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ од свог оснивања (2004. године) редовно учествује, посебним програмима, у манифестацији „Дани европске баштине” која се као велики покрет културе у Београду одржава већ 15 година. Ове године организовано је неколико сусрета којима су у средишту пажње наслеђе Доситеја Обрадовића, који је пре више од 200 година пропутовао Европу и говорио скоро све европске језике: грчки, старогрчки, латински, италијански, румунски, руски, немачки, француски, енглески, албански,  као и очување и промоција нашег културног, али и природног наслеђа.

За овогодишњу манифестацију задужбина  је организовала изложбу стрипа  „Доситејеве басне у стрипу”, коју се може погледати до 29. септембра, сваког дана од 10 до 16 часова у просторијама у Краља Милана 2 (улаз из дворишта). Стрипове су радили талентовани млади уметници узраста од 14 до 19 година, а пројекат су подржали Боб Живковић и Владимир Весовић.

Школски дан – Европски дан језика биће одржан сутра. У 11.30 часова биће отворена изложба „Доситеј у Београду”, а у 12 часова Сусрет са Филолошком гимназијом „Природа и њене вредности на различитим језицима”. Овом приликом са Филолошком гимназијом биће потписан протокол  о сарадњи и одлука о формирању новог центра страних језика.

Промоција вина „Доситеј” и меда из медне долине одржаће се у четвртак, 28. септембра, у 18 часова. Ово вино представиће Пољопривредни факултет и Огледно добро „Радмиловац”. У Задужбини „Доситеј Обрадовић” одржаће се и округли сто „Природа и култура – јединствено наслеђе народа”. Ово је прилика да истакнути стручњаци који се баве заштитом природе, одрживим развојем, здравим окружењем, као и очувањем историјских споменика и укупне културне баштине истакну значај ових области јер оне заједно дефинишу наслеђе сваког народа.

Посебно је значајно што се од ове јесени Задужбина „Доситеј Обрадовић” први пут налази у свом простору који јој је додељен на трајно коришћење у Улици краља Милана 2, у згради која је проглашена за споменик културе од великог значаја. Средства за обнављање  и реновирање дела простора обезбедило  је Министарство културе и информисања. На овом месту је од 1879. до 1952. радило Министарство просвете.  Данас се у објекту налазе и Вукова задужбина и Институт за књижевност и уметност.