понедељак, 25. септембар 2017.

У Етнографском музеју предавање о занатима у Београду

Поводом  обележавања „Дана европске баштине” у Етнографском музеју ће сутра у 14 часова бити одржано предавање „Примери заната на територији града Београда, који при изради производа користе еколошке материјале”. Предавач је Иван Келеман, кустос – историчар. 

Знања и вештине се преносе с генерације на генерацију као део идентитета и културне баштине заједнице. Без њих би многи предмети који су незамењиви у обичајима народа на нашим просторима полако нестајали, као и умешност занатлија. Очување старих заната и традиционалног начина израде занатских производа обично се везује за очување културне баштине. Али, како се већина ових заната базира на употреби природних материјала, њихови производи се могу сматрати еколошким. Употреба природних материјала који се користе при изради традиционалних занатских производа имају велику предност што су биоразградиви, али и много здравији за људску употребу. Постепено све више расте еколошка свест међу становништвом, и самим тим се отварају нове могућности за пласман традиционалних занатских производа, јер су произведени од природних материјала. 

Примери старих заната који веома добро илуструју еколошке аспекте традиционалног начина производње си четкарски и столарско-бачварски занат. Биће представљене четкарске радионице Живковић, Зорана Марића и Зорице Галевски, од столарских Душана Тошића и Мирка Бабића, а од столарско-бачварских Светозара Теованова.