петак, 17. новембар 2017.

Италијанске компаније понудиле праксу и радна места ученицима и студентима

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић отворио је данас манифестацију „Национални дани малих и средњих предузећа” (Сајам компанија и сајам пословних прилика и стручних пракси – PMI DAY 2017). Манифестицију организује најзначајније удружење италијанских производних и услужних компанија – Конфиндустрија, а под покровитељством Амбасаде Италије у Београду и Града Београда. 
У присуству великог броја студената и средњошколаца, Петронијевић је изразио велику захвалност италијанским привредницима и фирмама које су отвориле своја врата и презентовале нова радна места.

– Сваки разговор за посао и о послу пружа нова знања и искуства и тако вас чини спремнијим за тржиште рада. Чекају вас изазови и што више будете радили на себи биће вам лакше да нађете своје место, запослење и каријеру у будућности – поручио је Петронијевић.

Он је младима напоменуо да су они будућност Београда и Србије и да верују у себе, као и да ће им град бити партнер на том путу.

На манифестацији су се обратили и први секретар и руководилац Одељења за економску, трговинску и научну сарадњу Амбасаде Италије у Београду Матијас Клева, директорка Конфиндустрије у Србији Ирена Брајовић и представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Марија Стаменковић.

Матијас Клева је рекао да су мала и средња предузећа „костур” италијанске привреде, те да управо њихове инвестиције расту у Србији. Она су битан покретач привреде, навео је он, и изразио наду да ће овакви скупови бити успешни. 

Ирена Брајовић је казала да је Град Београд велики партнер овог удружења, те да су све веће потребе индустрије за новом радном снагом, а да су млади највеће богатство и да умногоме могу да допринесу даљем развоју друштва. Она је прецизирала да тренутно у Србији послује 160 компанија из Италије и да имају намеру да развијају своје пословање. 

Марија Стаменковић је подсетила на досадашњу сарадњу министартсва и Конфиндустрије на пољу промоције система дуалног образовања и предузетништва, као и на јачању сарадње између образовног и привредног система. Она је нагласила да је Кластер италијанских компанија у Србији отворио своја врата ученицима и студентима и пружио им могућност и шансу да учењем кроз рад унапреде квалитет образовања, стекну нова знања како теоријска тако и практична, која ће им касније омогућити да се лакше запосле. 

На манифестацији је седамнаест компанија понудило праксу и радна места.