петак, 17. новембар 2017.

Камен темељац за изградњу 270 станова за избегла и расељена лица у Камендину

Градоначелник Београда Синиша Мали и представници амбасада земаља донатора, међународних институција и Републике Србије положили су данас камен темељац за изградњу 270 станова за избегла и расељена лица у земунском насељу Камендин.

Церемонији су присуствовали градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, званичници Владе Србије, амбасадори земаља донатора као и представници међународних институција.

Синиша Мали је рекао да се на овај начин исправља вишедеценијска неправда према 270 избегличких породица из Хрватске и Босне и Херцеговине, а реч је о 810 људи који ће се крајем јануара 2019. године уселити у своје нове станове у Камендину.

-У последње три године Град Београд се први пут на прави начин и системски бави решавањем питања избегличких породица, која се нису решавала 20 година уназад. Половином децембра ћемо уселити 235 породица у станове које смо завршили у Овчи. У међувремену смо дали велику помоћ у грађевинском материјалу за оне породице које већ имају своје куће. Осим тога, купили смо и велики број сеоских домаћинстава у које су се поједине избегличке породице уселиле – истакао је Мали.

Кроз Регионални стамбени програм заједно са Градом Београд своје стамбено питање решило је укупно 935 породица, укључујућих и ових 270, навео је Мали и додао да је ово слика лепшег и бољег Београда.

- Град Београд је на овом пројекту донирао земљиште, прикључке и потребну документацију и тако дао свој допринос у решавању тог проблема – навео је Мали.

Он је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта и додао да се на овакав начин показује да се све може завршити ако се делује заједно.

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио је истакао да је у 2017. години  постигнут велики напредак у спровођењу овог пројекта. Захваљујући заједничким напорима свих партнера до сада је више од 1.800 стамбених решења додељено породицама и појединцима у Србији, навео је он и наглaсио да је у овом пројекту Град Београд дао значаја допринос обезбеђивањем плаца и инфраструктуре за изградњу објекта.

Представник Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром изразио је велико задовољство што се ова инвестиција тиче породица које су најрањивије и највише пропатиле због рата у бившој Југославији. Очекује се да наредних година неколико хиљада људи кроз овај програм добије трајно стамбено решење. Програм је одличан пример регионалне сарадње, а ЕУ ће наставити да буде партнер Србији, рекао је Енгстром.

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скат рекао је да је данас важан и срећан дан, јер се са овим програмом решава стамбено питање за неколико стотина породица, две деценије после завршетка рата.

Овај програм је, према његовим речима, јединствен јер помаже свим избеглицама и расељеним лицима у региону.

- Ми смо поносни јер смо део овог програма. Америчка Влада је дала 30 милиона долара за овај програм и помогла да се реши стамбено питање за 740 породица у Србији. Такође смо донирали више од 20 милиона долара економске помоћи за ове породице, како би изградили нови живот – навео је Скат и захвалио се Граду Београду јер је обезбедио земљиште и донирао инфраструктуру за реализацију овог важног пројекта.

Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова Србије је истакао да регионални стамбени програм треба да се спроведе до краја јер он после дугог низа година коначно решава основне егзистенцијане потребе најугроженијег дела избегличке популације у Србији, а истовремено унапређује односе и доприноси стабилности у региону.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је захвалио свима на заједничким напорима да се реализује овај пројекат, а највише породицама које су имале стрпљење како би дочекале усељење у своје домове.

Вредност пројекта у Камендину је десет милиона евра, а финансијска средства за изградњу ових станова обезбеђена су делом из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма преко Банке за развој Савета Европе и делом из буџета града Београда. Регионални стамбени програм донирао је 6,9 милиона евра. Градња станова почела је у Улици акробате Алексића, а рок за изградњу је јануар 2019. године. Подпројекат је вредан укупно 46,7 милиона евра. Од те суме одобрена међународна донаторска средства чине 36,3 милиона евра, а Републике Србије  10,4 милиона евра.