петак, 17. новембар 2017.

Никодијевић: Будућност зависи од вашег немирног духа

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је поводом Међународног дана студената да је задатак града Београда стварање још бољих услова за студирање и квалитетно образовање. Он је на Свечаној академији у организацији Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) у Дому културе „Студентски град“, окупљеним студентима поручио да морају бити активни чланови друштва, као и да само од њих зависи каква нас будућност очекује.

Никодијевић је истакао да му је велико задовољство да у име највећег универзитетског центра у Србији може да честита Међународни дан студената. Такође ми је веома драго, навео је председник Скупштине града,  што сте за место ваше Свечане академије изабрали Београд.

–  Влада Републике Србије,  град Београд, Универзитет у Београду и ви као његови студенти, смо на истом задатку. Тежимо истим циљевима и једни другима би требало да будемо подршка и ослонац. Наш задатак су добри услови за ваше студирање и квалитетно образовање, а ви сте ту да нас коригујете и натерате да будемо бољи и бржи. Заједнички циљ је да створимо стабилну, модерну и развијену државу, у којој ће млади моћи да се образују, запошљавају и стварају породице.То је држава у којој се живи и ради, а не држава из које се бежи.  Због тога верујем да заједно, као партнери, можемо да постигнемо много – рекао је Никодијевић.

Он је присутне упознао са чињеницом да је кроз разне програме града Београда у протеклих неколико година прошло хиљаде студената.

–  Ви сте интелектуална елита ове државе и од вас зависи какво ће у будућности бити наше друштво. Наставите да идете напред и тражите остваривање својих права. Будућност ове земље зависи од вашег немирног духа.  Посвећени смо стварању бољих услова за вас и као град Београд покушавамо да унапредимо ниво услуга и квалитет знања. Град је најбољим студентима обезбедио стипендије, за друге је био ту у виду праксе, а за треће као подршка студентском предузетништву – додао је председник градске Скупштине.

Према његовим речима, не би требало заборавити ни Научно-технолошки парк на Звездари, у којем данас ради више стотина младих ИТ стручњака.

– Ма колико вам град и држава помогли, неће бити довољно уколико изостане ваш труд. Припадате генерацији којој су сва врата отворена и где су сва знања и информације веома брзо доступни. Позивам вас да буде активни чиниоци друштва и да се никада не зауставите. Имате право на мишљење и критику друштва, али право да "станете" и гледате како живот пролази немате. Највећи умови су стварали у окружењу које их није разумело. Срећан вам Међународни дан студената - поручио је Никодијевић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је рекао да није потребан посебан дан у години да би смо констатовали колика је важност студената у једном друштву.

– Студенти су највећи потенцијал једне државе. Када учимо, стварамо и истражујемо, стичемо неопходно искуство које ће бити од велике користи у тешким професионалним тренуцима. Студирање није улагање само у сопствено знање, већ начин креирања целокупног друштва. Обраћам се и као председник Фонда за младе таленте. Влада Републике Србије је у претходне четири године повећала број стипендија и на тај начин даје подстицај младим људима – рекао је Удовичић.

Председник СКОНУС-a Милан Савић, рекао је да је назив Свечане академије "Студенти су свет", а тема " Испит креативности".

–  Желели смо да истакнемо нове начине и модернизацију студирања, али и све пројекте у којима студенти учествују, попут самозапошљавања или старт-ап компанија. Наше је мишљење да је највећи проблем српских студената налажење посла. Требало би модернизовати студирање у смислу да је студент после завршеног факултета обучен и практичним знањима, да послодавац не мора да потроши додатно време како би добио одговарајућег запосленог – рекао је Васић.