субота, 18. новембар 2017.

Синиша Мали: Нова зграда Прихватилишта за децу и младе после 20 година

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је радове на згради у Улици Живка Давидовића на Звездари у којој ће се, по завршетку реконструкције и адаптације, налазити Прихватилиште за децу и омладину.

Синиша Мали рекао је да ће објекат, који ће Град Београд коштати 97 милиона динара, бити завршен до септембра наредне године.

– Објекат у Улици Живка Давидовића на Звездари има 1.700 квадратних метара и биће опремљен по највишим стандардима. То је још један од начина да покажемо колико бринемо о онима којима је наша помоћ најпотребнија. Кроз Прихватилиште годишње прође око 600 деце, узраста од 7 до 18 година, и то деце која су злостављана, са улице, деце без родитељског старања или деце која су предмет трговине људима – истакао је Мали и додао да та установа наредне године обележава 60 година од оснивања, те да ће јубилеј моћи да обележе у новим просторијама.

Према његовим речима, Београд од 1998. године нема адекватну зграду Прихватилишта, већ се ради у простору од 250 квадратних метара, који је потпуно неуслован.

– Ово је још један пројекат који смо урадили кроз Савет за права детета. Осим што смо за децу са сметњама у развоју обезбедили личне пратиоце, усвојили Акциони план за унепређење предшколског образовања, Акциони план како да координирамо активности када су у питању деца са улице, ово прихватилиште је круна наших напора да још један објекат здравствене заштите направимо и уредимо како треба – рекао је градоначелник.

Како је додао, деци која су корисници Прихватилишта даје се могућност да имају праву негу и средину у којој треба да се опораве и припреме за наставак живота, и то у окружењу које им дарује Град Београд. Мали је рекао и да је на овај начин испуњено још једно обећање које је дато пре две и по године.

Градоначелник је захвалио Секретаријату за инвестиције, Секретаријату за социјалну заштиту и свима који учествују у овом пројекту.

Руководилац Прихватилишта Данијела Стајковић рекла је да је та установа 20 година у простору који није хуман за децу, којој је помоћ најпотребнија и која се налазе у најугроженијим и ризичним ситуацијама.

– Последњих десет година смо се борили и добијали обећања и уверавања да ћемо добити нови простор, па смо били скептични да ли ће се то и десити. Хвала градоначелнику који је и пре две и по године био убеђен да ћемо добити ново прихватилиште, које ће 24 сата бити отворено за најугорженије малишане. Времена су тешка, али када имате институцију која на дневном нивоу може да збрине 70 деце, онда можете бити сигурни да ће град након њиховог пунолетства добити један број одговорних младих људи који ће то овом граду моћи да врате. Сада ће се Прихватилиште припремати за 60. рођендан са убеђењем да ћемо уз најбоље услове рада помоћи деци да превазиђу најтеже животне тренутке – рекла је Данијела Стајковић.

Обиласку радова присуствовали су и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и секретар за инвестиције Лука Петровић.