понедељак, 22. јануар 2018.

Потпуна примена Закона о становању значи боље одржавање и управљање зградама

Вршилац дужности секретара за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић отворила је данас у Градској управи панел дебату на тему примене новог закона о становању и подзаконских аката у сегменту који се тиче одржавања и управљања зградама. Прецизније, тема дебате односи се на утврђивање минималног износа који одређује јединица локалне самоуправе за плаћање трошкова инвестиционог одржавања зграде, накнаде за текуће одржавање зграде и накнаде за принудно управљање зградом. Ове одлуке, када буду донете, значиће почетак потпуне примене Закона о становању и одржавању зграда.  

Нина Јандрић је том приликом истакла да је Град Београд узео знатно учешће и дао велики допринос у изради овог закона.

– Заједнички циљ био је да се побољша одржавање стамбених зграда. Намера је да се то постигне побољшањем у домену управљања у свим зградама, док доношење наведених аката за циљ има спречавање и отклањање опасности по живот и здравље људи, животну средину, привреду, имовину веће вредности. Речју, крајњи циљ је обезбеђивање сигурности зграде и њене околине – рекла је Нина Јандрић.

Она је подсетила да је град већ донео Одлуку о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграде. У завршној фази су и акти који се тичу кућног реда, урбанистичких зона и блокова за које ће ближе бити прописане обавезе одржавања зграде. За утврђивање је неопходно одредити коефицијент јединица локалне самоуправе, али с обзиром на то да не постоје јасни критеријуми, одлучено је да се током панел дебате дође до закључака који би се узели у обзир приликом донешења коначне одлуке, навела ја Нина Јандрић. 

Она је оценила и да је тематика озбиљна, те да ће се узети у обзир различит распон у просечним нето зарадама у зависности од општина, о чему мора да се води рачуна при доношењу одлуке.  

О Закону о становању и одржавању зграда и подзаконским актима, као и о његовој примени говорио је Небојша Антешевић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, док је искуства локалних самоуправа презентовала Клара Даниловић из Сталне конференције градова и општина.    

У панел дебати учествовали су представници београдских општина, Удружења професионалних управника и изабрани представници зграда.