уторак, 23. јануар 2018.

Весић: Град издвојио преко 30 милиона евра за колектор у Земун Пољу

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је пуштању у рад кишног колектора „Земун Поље – Дунав”, у који је Град Београд уложио 3,2 милијарде динара. Весић је поручио да је сада решен проблем са задржавањем воде на око 2.500 хектара и додао да је у питању највећи инфраструктурни пројекат везан за канализацију после изградње фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу. 

Градски менаџер је истакао да је урађено 3,5 километара канализационе мреже, од чега је највећи део испод површине земље. 

– Колектор је пуштен у рад, а представља инвестицију вредну 3,2 милијарде динара, односно преко 30 милиона евра. Овај посао је за нас био веома важан јер прикупља кишну канализацију са површине од око 2,5 хиљаде хектара и покрива Батајницу, Алтину, индустријску зону уз ауто-пут и привредну зону Горњи Земун. На овај начин решавамо проблем са којим се сусрећу становници овог дела града, а то је велика количина воде која се задржава након обилних падавина. Сада, када је колектор пуштен у рад, вода има где да оде и неће је бити на површини – рекао је Весић.

Он је прецизирао да је урађено 3,5 километара цеви, од чега је 2,7 испод површине земље, дубине између 10 и 26 метара.

– Важно је да смо успели да спојимо овај колектор са оним који иде уз новосадски пут. Вода која се налазила у том колектору није имала где да оде, али је спајањем два колектора и то решено. Рад на овом пројекту започет је још 2009. године, али нико до сада није успео да га заврши, све док нисмо успели да обезбедимо средства и приведемо посао крају. Као што знате, према нашим плановима, у наредних 10 година свака зграда или кућа у Београду би требало да буде прикључена на канализацију. Да би реализација тог посла текла несметано и да би се стамбене јединице прикључивале на канализацију, мора се обезбедити одвод великих количина воде – додао је Весић. 

Према његовим речима, ово су радови које грађани не могу да примете јер се ради испод земље, али је у питању један од најважнијих инфраструктурних радова који су завршени, што се може наслутити из велике количине новца који је издвојен. 

– Решавамо инфраструктурне проблеме и покушавамо да надокнадимо оно што деценијама није улагано како би Београд био модеран град без еколошких проблема. Један од највећих проблема са којима се заједно са грађанима сусрећемо управо је канализација. Осим што трећина града није прикључена на мрежу, читава канализација се испушта у Саву и Дунав што је апсолутно недопустиво. То морамо да решимо у наредном периоду, пре свега изградњом комплетне канализације, а потом и изградњом пет фабрика за прераду отпадних вода како би се у наше реке сливале искључиво пречишћене отпадне воде – закључио је Весић. 

Директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић рекао је да је ових дана покренут тендер за фабрику отпадних вода у Међулужју у Младеновцу. 

– Имамо уговорене послове везана за изградњу два мања постројења за пречишћавање отпадних вода, у Пиносави и Белом Потоку. Током ове године нам је одобрено око 9,3 милијарде динара за све пројекте, што значи да ће тренд улагања у саобраћајну, путну, канализациону и водоводну мрежу бити настављен – рекао је Поповић.