уторак, 23. јануар 2018.

Заокружена реформа јавних предузећа у Београду

Финансијска реформа довела је до тога да јавна предузећа у Београду сада послују позитивно, да су ликвидна, имају инвестициони циклус и пружају кавлитетну комуналну услугу, од чега имају користи сви грађани Београда, поручио је помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић, гостујући на Студију Б.

– Финансијска реформа, о којој смо дуго причали, довела је до помака када је у питању колективни уговор, социјални дијалог, али и до помака права и услова запослених у комуналним предузећима. То је велики подухват и историјски резултат који долази захваљујући одговорном понашању одговорне власти. Проблем јавних предузећа у Београду био је тај што је неко годинама уназад запошљавао администрацију, а људе који су обављали делатност предузећа запошљавали су на привремено-повремене уговоре. Сада смо исправили ту велику неправду према људима који су држали јавна предузећа – истакао је Милосављевић.

Према његовим речима, сада су се стекли услови да се та неправда исправи и да ти људи добију уговоре на неодређено.

– Ми смо у складу са законским прописима упутили захтев Влади Републике Србије за сагласност да се прими један број људи који годинама уназад ради на привремено-повременим пословима. Када смо добили сагласност, следећи корак је био пријем људи, који је обављен тако што смо формирали комисије које су чинили менаџмент и репрезентативни синдикати. То је урађено на тај начин како самовоља било кога не би довела до неког запошљавања које није у складу са оним што смо желели, а то је да се приме људи који су годинама радили по уговору на привремено-повременим пословима – објаснио је Милосављевић и захвалио Влади Србије што је препознала значај ове реформе.

Пре него што је обављен пријем, додао је Милосављевић, репрезентативни синдикати зааједно са директорима су потписали спискове људи који ће бити примљени. Након тога је извршен пријем.

– То је први резултат солијално-економског дијалога и први значајан резултат реформе јавних предузећа од које имају користи запослени. У питању је готово 3.000 људи и то није додатно оптерећење за буџет јер се плате и финасирање јавних предузећа врши из прихода која та предузећа и остварују. С обзиром на то да јавна предузећа послују позитивно и да су ти људи и раније примали накнаду по уговору, ово није нови намет. Они сада могу да остваре сва права запослених – нагласио је Милосављевић.

Како је навео Милосављевић, колективни уговор на најбољи начин ставља тачку на процес реформе јавних предузећа јер он обезбеђује проширена права која даје Закон о раду.

– Овим колективним уговором желели смо да разграничимо јавним предузећима рад од нерада. Предвидели смо да послодавац има право, са чиме су се и синдикати сложили, да казни запосленог са 20 одсто зараде уколико не испуњава радне обавезе. Предвидели смо и то да до један одсто запослених у јавном сектору може да добије на крају године још једну зараду уколико се посебно истиче. Ту награду одобрава комисија коју сачињавају дикретор и репрезентативни синдикати, како не би било злоупотреба – рекао је Милосављевић и додао да је тај колективни уговор на нивоу града потписан, а да за десетак дана предстоји потписивање на нивоу сваког јавног предузећа, чиме ће бити заокружен целокупан процес унапређења услова рада у тим предузећима.

Он је поновио да су сада сва предузећа, осим ГСП-а, стабилна, и да могу да финансирају комуналну услугу.

– Реформом смо оспособили јавна предузећа да буду самоодржива, добар радник даје добру услугу, добра услуга значи веће задовољство Београђана, а радник са решеним статусом значи и већу продуктивност. То је био алармантан и доминантан проблем, а ми смо пре три године и обећали да ћемо, када предузећа буду способна, све то и решити. Дакле, прво је урађена финансијска и институционална консолидација, организационо реструктурирање након чега је решено и питање запошљавања. На овај начин заокружена је реформа јавних предузећа у Београду – закључио је Борко Милосављевић.