среда, 25. април 2018.

Синиша Мали: Међународни пристан у Земуну за бољу туристичку понуду Београда

Градоначелник Синиша Мали изјавио је данас да ће изградњом пристана за међународне бродове у Земуну, Београд умногоме побољшати своју позицију на мапи наутичког туризма. Он је додао да ће грађани који живе од туризма свакако боље зарађивати, а да ће Београд добити још један начин за максимално добру промоцију.  

Мали је подсетио да је током прошле године број ноћења у Београду повећан за 20 одсто у односу на годину пре.

– Туризам је најбрже растућа привредна грана у Београду, а град приходује рекордне суме новца. Видимо велики потенцијал у наутичком туризму и захваљујући помоћи Владе Републике Србије већ смо почели изградњу пет мањих пристана – у Блоку 70, код Бранковог моста, код Музеја савремене уметности, код Аде циганлије и у Земуну. Након тога ће моћи да пристају и мањи бродови, па ће туристи на више локација у граду моћи да се искрцају – рекао је Мали.

Градоначелник је подсетио да је јуче потписан уговор за изградњу великог међународног пристана у Земуну. Вредност посла је око 150 милиона динара, након чега ће у Земун моћи да пристану великикрузери, од чега би користи требало да имају и општина и грађани.

–То ће бити други међународни пристан у нашем граду, поред оног који се налази код Бетон хале.Грађани који живе од туризма ће свакако најбрже осетити ефекат тог пројекта, а ми ћемо наставити са промоцијом Београда на прави начин – поручио је Мали.

Он је рекао да је то само један у низу пројеката, и подсетио да ће до краја године почети изградња гондоле која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће.

– Осим тога, на Ушћу ће почети и постављање великог панорамског точка, као и јарбола, а настављају се радови на Сава променади и Београду на води. Пројекат новог моста преко Саве налази се у завршној фази. Пре пар дана обишао сам радове на реконструкцији парка Ушће, где ће ускоро бити завршена атлетска стаза дуга три километра, али и стаза за бициклисте од два километра. То су ствари које мењају град, који постаје атрактивнији, бољи и приступачнији. Пристани ће туристима који стижу са река дати нове могућности, али ће велики изазов бити изградња бензинске станице где ће бродови точити гориво. Гледамо како да то законски и просторно регулишемо, чиме бисмо завршили добар део зацртаног када је наутички туризам у питању – закључио је Мали.