четвртак, 26. април 2018.

На Коларцу отворен „4. Belgrade Youth Fair”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић отворили су данас у Коларчевој задужбини 4. Београдски сајам младих (Belgrade Youth Fair). Овај сајам је највећи каријерни догађај за младе на коме се нуде различите праксе и послови, и одржавају радионице и предавања за које учесници добијају сертификате. У раду сајма учествују и центри за развој каријере више факултета Београдског универзитета.

Петронијевић је истакао да овакве манифестације побољшавају пословни амбијент у Београду, као и да Град Београд подржава све напоре који су усмерени на то да млади остану у својој земљи. 

– У односу на 2014. годину у Београду је 25.000 више запослених и много је добрих показатеља. Али то није довољно, већ желимо да чујемо и младе са својим иницијативама и да радимо као тим. Овде је данас 17 различитих радионица и млади треба да се труде да непрекидно усавршавају своје вештине јер кад се изађе на тржиште рада биће много изазова. Што више вештина будете имали, лакше ћете се суочити са изазовима. Радите на себи, повећавајте своје капацитете, а на нама је да стварамо потребне услове за инвеститоре. За посао се морате борити а ми смо ту да будемо партнери и да заједно направимо бољи систем – поручио је Драгомир Петронијевић.

Стана Божовић је нагласила да су за Владу Републике Србије млади приоритет у мерама запошљавања и истакла да се средства за програме запошљавања повећавају из године у годину. 

– Прошле године држава је издвојила 2,8 милијарди динара за запошљавање и подршку запошљавању, а ове године смо обезбедили 3,6 милијарди. Још 550 милиона динара обезбеђено је за подршку запошљавања особа са инвалидитетом јер желимо да на квалитетан и прави начин будемо део европског амбијента. Повећавамо подршку младима јер је врло важно да млад човек буде економски независтан и да може да планира породицу, чиме истовремено и остаје у својој земљи, унапређујући је за будуће генерације – истакла је Божовић.

Милош Чевизовић, председник организације ЕКОФ медија која је и организатор манифестације „Belgrade Youth Fair” истакао је да сајам окупља неке од највећих послодаваца у Србији, при чему ће у конференцијском делу учествовати и менаџери тих компанија што ће омогућити младима да обогате своја сазнања.

На сајму учествује 30 мултинационалних компанија међу којима су „Атлантик група”, „Хемофарм”, Нестле”, „Штрабаг”, „Ерсте банк”, „Уникредит банк”, „Милшпед”, „Бамби”, „Мол” и многе друге.