четвртак, 26. април 2018.

Синиша Мали разговарао са амбасадором Руске Федерације

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Старом двору са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Чепурином, са којим је разговарао о сарадњи Београда и Москве и инвестицијима руских компанија у Београду.

- Односи Београда и Москве никада нису били бољи. Прошле године смо продужили Споразум о сарадњи два града до 2020. године. Драго ми је што велики број приватних руских компанија долази у Србију и бира Београд као регионални центар - рекао је Синиша Мали.

Градоначелник Мали је представио пројекте који се спроводе у Београду, као и планове за даљи развој нашег града, попут изградње метроа и даље обнове возног парка градског саобраћајног предузећа.

- Очекује нас обнова возног парка ЈКП ГСП „Београд“. У наредном периоду планирамо набавку 80 електробуса, 100 аутобуса, 20 трамваја и 20 минибусева.  То је велики пројекат којим ће се променити слика града јер ће из центра града бити измештене троле, а уведени електробуси. Слично је и у Москви, где у центру града саобраћају електробуси, а у другим деловима града аутобуси на гас - навео је Синиша Мали и позвао руске компаније да се пријаве на тендер за набавку нових возила.

На састанку је било речи и о изградњи метроа у Београду, а градоначелник Мали је истакао да Београд може много да научи од Москве када је метро у питању.

- Изградња метроа је наш најважнији пројекат у наредном периоду, а руске фирме имају одличне референце када је у питању изградња и одржавање метроа - рекао је Мали.

Синиша Мали је прихватио позив градоначелника Москве Сергеја Собјанина да делегација града Београда присуствује урбанистичком форуму који ће бити одржан у јулу у Москви. Амбасадор Чепурин је на састанку пренео и позив да делегација града Београда присуствује московској Међународној недељи образовања која ће бити одржана почетком септембра.

Састанку је присуствовао и помоћник градоначелника Борко Милосављевић.