петак, 17. мај 2019.

Положен венац града на споменик војводи Радомиру Путнику

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венац на споменик војводи Радомиру Путнику на Новом гробљу поводом обележавања 102 године од смрти истакнутог српског војсковође. Венце на споменик војводи Путнику положили су и државни секретар Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Антић и делегација Министарства одбране и Војске Србије.

Младеновић је истакао да је данашњи дан повод да се на достојанствен начин јавност подсети великана који су допринели да данас живимо у слободној земљи.  

– Војвода Радомир Путник је први српски војвода који је тај чин добио након балканских ратова. Његова улога у реформи и снажењу српске војске за ослободилачке ратове била је велика и тај допринос је немерљив. Сећање на њега указује да нема снажне и слободне државе без снажне војске, а Србија је почетком 20. века ослобађала територије где је вековима живео српски народ. Војвода Путник својим знањем и професионалношћу допринео је да српска војска има савезнике, да буде снажна и ослободи потлачен народ на овим просторима. Хвала му и вечна слава за све што је за нас учинио – казао је Андреја Младеновић.

Венце су положили и представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920, Удружења ратних добровољаца 1912–-1918, као и грађани који негују сећања на балканске ратове и Први светски рат.