понедељак, 12. август 2019.

Захвалност и освежење радницима који раде на високим температурама

Главни градски урбаниста Марко Стојчић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић обишли су данас раднике на градилиштима у Улици 27. марта и на Топличином венцу. Они су том приликом разговарали са  радницима и донели им освежење. 

Стојчић је у Улици 27. марта истакао да радови теку одлично ако се у обзир узму изузетно тешки услови у којима се одвијају и изразио велику захвалност радницима који разумеју потребе Београђана и Града Београда како би радови били окончани што пре. 

– Ангажован је велики број људи, а обим радова је далеко већи од онога што је пројектом било предвиђено. Наиме, тек након што су направљени широки откопи утврђено је да постоји много кварова који су морали да буду отклоњени. Апелујем на грађане да имају разумевања за ситуацију у којој смо се нашли. Веома је важно да радови буду урађени квалитетно како бисмо у наредних неколико деценија били „мирни” по питању овог дела града. Наравно, исто толико је важно да сачувамо здравље свих људи који су ангажовани на овом послу и да минимум услова за рад буде испоштован. Због свега тога молим грађане за додатно стрпљење јер је посао превише обиман и компликован – истакао је градски урбаниста.

Он је приликом обиласка радова на Топличином венцу рекао да ће реконструкција саобраћајница код парка Војводе Вука бити готова у року, а тада се планира и завршетак парка. 

– Након што се заврше радови, концерт дечје класичне музике биће уприличен, те ће грађани моћи да виде шта овај простор може да пружи и шта је била визија за овај део града – најавио је Стојчић.

Он је подсетио да је на Топличином венцу и у парку Војводе Вука раније било мање зелених површина и зеленила и да је садашњом реконструкцијом на овом месту уведено 20 одсто више зеленила, биљака и украсног растиња. 

– У сарадњи са грађанима донели смо одлуку да на овом месту буде више зеленила него што је то првобитно било предвиђено – додао је главни урбаниста. 

Говорећи о решавању проблема паркирања у центру града, главни урбаниста је најавио да ће бити проширена гаража на Обилићевом венцу, као и да се планира изградња јавне гараже у Фрушкогорској улици.

– Док се не заврше гараже у Улици Топличин венац, паркинг места ће бити остављена која су и до сада постојала, а прекопута ће бити предвиђено паркинг за такси возила. За грађане је важно да знају да ће саобраћај остати функционалан, али у зони успореног интензитета, те нико неће бити ускраћен за добру повезаност – рекао је Стојчић и најавио да ће ускоро сервис „Врабац” функционисати кроз овај део, па ће грађани бесплатно моћи да буду повезани са саобраћајем и станицама градског превоза. 

Андреја Младеновић је подсетио да су градски функционери од суботе свакодневно са радницима који на високим температурама раде на градилиштима.

– Београд има пуно градилишта и то је добра вест јер ћемо имати нове булеваре и саобраћајнице, тргове и паркове у роковима које смо и предвидели. Улица 27. марта је комплексна саобраћајница и потпуна реконструкција је у току, укључујући и подземне инсталације. На овом потезу је било предвиђено око двадесетак нових прикључака, а након ископа утврђено је да је потребно више од 80. Највећи проблем односи се на функционисање саобраћаја и раскрснице 27. марта и Старине Новака, као и раскрница са Таковском које ће што пре бити пуштене у функцију. Велику захвалност дугујемо радницима који се труде да свој посао обаве на овако високим температурама и желимо да извођачи брину о безбедности и здрављу свих који раде на градилиштима тако што ће им омогућити паузе када температуре постану превисоке за рад. Ми ћемо и даље обилазити радове, разговарати са извођачима и надзорним органима и сигурни смо да ће ови радови допринети да Београд буде много уређенији град – казао је Младеновић.