петак, 23. септембар 2016.

Град Београд

Конкурс за давање 133 стана у Улици Милеве Марић Анштајн у закуп на одређено време

Комисија за стамбена питања градоначелника града Београда, на основу члана 25. Одлуке о располагању становима Града Београда („Службени лист Града Београда”, бр. 20/2015 и 34/2016) и Програма Градског веће Града Београда за решавање стамбених потреба грађана града Београда давањем станова у закуп на одређено време бр. 360-782/16-ГВ од 20. јуна 2016. године,

расписује

КОНКУРС ЗА ДАВАЊЕ 133 СТАНА У УЛИЦИ МИЛЕВЕ МАРИЋ АЈНШТАЈН
У ЗАКУП НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

I ПОДАЦИ О СТАНОВИМА

Предмет конкурса су станови у Улици Милеве Марић Ајнштајн бр. 8, 10, и 12 на Новом Београду и то:
- 15 гарсоњера површине од 27,16 m2 до 31.17 m2
- 33 једнособна стана површине од 32,50 m2 до 36,53 m2 
- 46 једноипособних станова површине од 41,24 m2 до 52,98 m2
- 39 двособних станова површине од 53,40 m2 до 64,94 m2

II ПРАВО УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ 

А – Право учешћа на конкурсу имају:

- Лица без стана која остварују приходе којима не могу да обезбеде стан по тржишним условима – 100 станова
- Ратни војни инвалиди из оружаних акција после 17. августа 1990, односно чланови породица палих бораца у оружаним акцијама после 17. августа 1990 – 8 станова
- Родитељи, усвојиоци, старатељи лица са психофизичком ометеношћу – 5 станова
- Инвалидна лица са тешким телесним оштећењем – 6 станова
- Самостални уметници – 4 стана
- Заслужни спортисти и спортисти међународног разреда.– 5 станова
- Лицa кoja су oствaрилa прaвo нa мaтeриjaлнo oбeзбeђeњe пo прoписимa o сoциjaлнoj зaштити и oбeзбeђивaњу сoциjaлнe сигурнoсти грaђaнa, a кoja су нeспoсoбнa зa рaд и нeмajу члaнoвe пoрoдицe кojи су у рaднoм oднoсу – 5 станова

Право на решавање стамбене потребе има лице и чланови његовог породичног домаћинства чији максимални приход за једночлано домаћинство не прелази износ од 91.113 динара. 
За домаћинства са више од једног члана, приход од 1,5 просечне нето зараде у граду Београду (91.113) множи се коефицијентом који се израчунава по формули К=1+Ох0,7+Дх0,5,  где је О – сваки следећи одрасли члан домаћинства, а Д дете. 

величина домаћинства
– по броју особа    
                      максимални приход динара

1 одрасла особа                                      91.113,00
1 одрасла и 1 дете                                136.669,50
1 одрасла и 2 деце                                182.226,00
2 одраслих                                            154.892,10
2 одраслих и 1 дете                               200.448,60
2 одраслих и 2 деце                               246.005,10
2 одраслих и 3 деце                               291.561,60

Приликом утврђивања максималних квалификујућих прихода породичног домаћинства са особама са инвалидитетом, коефицијент се увећава за додатних 0,5.
Под приходима се сматрају: 
1.    примања и приходи који се остварују у месечним износима и то приход по основу радног односа, односно зарада, плата или накнада зараде, уговора о делу, пензија, инвалиднина и других примања по прописима о правима из борачко-инвалидске заштите;
2.    приход од регистрованог пољопривредног газдинства;
3.    приход по основу обављања регистроване самосталне делатности.

Укупaн прихoд пoрoдичнoг дoмaћинствa чини прихoд oствaрeн у току шeст мeсeци у oднoсу нa мeсeц у кoмe je рaсписaн кoнкурс.

Ратни војни инвалид и корисник породичне инвалиднине по основу палог борца је лице којем је коначним решењем органа надлежног за послове борачко-инвалидске заштите признато право на личну односно породичну инвалиднину у складу са законом којим се уређују права бораца, ратних војних инвалида и породица палих бораца.

Психофизичка ометеност постоји ако је лице ментално ометено у развоју степена умерене, теже или тешке менталне ометености, глуво или наглуво, слепо, телесно инвалидно и вишеструко ометено у развоју.

Инвалидно лице са тешким телесним оштећењем је лице са утврђеним процентом телесног оштећења од 70% до 100%.

Самосталним уметником сматра се лице које самостално обавља уметничку делатност или другу делатност у области културе према евиденцији коју води уметничко удружење, а која имају статус самосталног уметника у континуитету најмање две године до дана расписивања конкурса. 

Статус заслужног спортисте и спортисте међународног разреда има спортиста категорисан према одредбама Правилника о критеријумима за категоризацију спортиста који доноси Спортски савез Србије.

Учесник на конкурсу, у зависности од броја чланова породичног домаћинства, може конкурисати за закуп стана следеће структуре:
    1) самац - гарсоњеру;
    2) два члана - једнособан стан;
    3) три и више чланова – једноипособан или двособан стан

Лице које је остварило право на закуп стана може да закупи стан чија је структура мања од структуре стана који има право да закупи према броју чланова породичног домаћинства.

Б – Лице може учествовати на конкурсу под условом да је:
-    без стана
Сматра се да је лице без стана ако:
- оно или члан његовог породичног домаћинства нема у својини на територији Републике Србије усељив стан, односно породичну стамбену зграду која је одговарајућег стандарда за њега и његово породично домаћинство;
- ако стан у јавној својини користи по основу закупа на одређено време без права на куповину или ако има стaнaрскo прaвo/зaкуп нa неодређено време на стaнoвимa у свojини грaђaнa или својини задужбина.
Сматра се да лице није без стана:
- ако се он или члан његовог породичног домаћинства у периоду од пет година пре објављивања конкурса својом вољом лишио својине или сусвојине на стану или стамбеној згради чија тржишна вредност износи више од 50% тржишне вредности стана одговарајућег стандарда за њега и његово породично домаћинство у смислу Одлуке о располагању становима града Београда;
- ако је са члановима његовог породичног домаћинства користио субвенционисани зајам или једнократну помоћ Републике Србије за решавање стамбене потребе.
- пријављено на територији града Београда најмање три године пре расписивања конкурса држављанин Републике Србије

Држављанима Републике Србије сматрају се лица која су држављанство стекла до дана истека рока за пријављивање на конкурс.

Стан се даје у закуп лицу које испуњава услове према редоследу утврђеном на листи реда првенства.

III УСЛОВИ ЗАКУПА

Закупнина се одређује на основу обрачуна свих стварних трошкова прибављања и коришћења стана, а обрачунава се у фиксном динарском износу за период од годину дана, и то за другу половину текуће године и прву половину наредне године плаћа се до 15. у месецу за текући месец, а износи 266,28 динара по m2 стана за период до 30. јуна 2017. године.
Лица којима износ закупнине прелази износ од 30% од просечног месечног прихода његовог породичног домаћинства, имају право на умањење закупнине до износа разлике између износа од 30% од прихода породичног домаћинства до висине износа закупнине за тај стан. 

IV ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА КОНКУРС

Пријава на Конкурс се врши на обрасцу који се може добити на шалтерима Градске управе у 27. марта 43-45 и Тргу Николе Пашића 6, као и на сајту Града Београда: www.beograd.rs. 
Пријаве са целокупном потребном документацијом се подносе у згради Градске управе Града Београда у Улици 27. марта 43-45, радним данима (понедељак–петак) од 9 до 15 часова, или поштом на исту адресу, у року од 30 дана од дана објављивања конкурса односно закључно са 24. октобром 2016. године.
По истеку рока из конкурса, подаци по поднетим пријавама ће се обрадити и по потреби проверити увидом на лицу места или на други начин.
Бодовање се неће вршити по основама за које нису приложени одговарајући докази уз пријаву или достављени у року од 15 дана од дана пријема позива за допуну документације.
Додатне информације се могу добити на телефоне 3309-242 и 3309-236 или у просторијама Градске управе Града Београда у Улици 27. марта 43-45.