понедељак, 26. август 2019.

Весић: Почело чишћење 69 километара каналске мреже на левој обали Дунава

Заменик градоначелника Горан Весић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић и секретар за привреду Града Београда Милинко Величковић обишли су данас насеље Котеж и црпну станицу Рева где је отпочело чишћење каналске мреже на левој обали Дунава. 

Догађају су присуствовали председник општине Палилула Александар Јовичић, директор ЈП „Србијаводе” Горан Пузовић и представници Водопривредног друштва „Сибница”. 

Весић је истакао да са овим радовима креће чишћење канала на левој обали Дунава и подсетио да је на истом месту после недавних обилних падавима то најавио и председник Републике Србије. 

– Држава је издвојила око два милиона евра како би било очишћено 69 километара канала који пролазе кроз густо насељене делове ових насеља с леве обале Дунава, а под ингеренцијом „Србијавода”. Када видимо ове канале, јасно је с каквим се проблемом суочавају грађани у овом делу града. Исти овај канал је пре годину и по дана чистила општина и очигледно је да је потребно системско решење. Овде нема ниједне куће која је изнад нивоа Дунава и јасно је да се није радило према стандардима насипања земљишта, какав случај имамо на Новом Београду. Због свега тога потребни су озбиљни напори како би се одвојила кишна и атмосферска канализација од фекалне и како би се део града у коме живи 150.000 људи довео у ред – указао је заменик гарадоначелника. 

Он је најавио у наредним недељема потписивања уговора са Европском инвестиционом банком за изградњу канализације у истом делу Београда, а која ће, како је рекао, према најавама председника Вучића кренути на пролеће. 

– Тада ће се решити директно изливање канализације у канале, што је можда једини случај у Србији да се фекалије изливају у густо насељени део града – указао је Весић. 

Такође је подсетио да на левој обали Дунава има скоро 900 километара каналске мреже за пољопривредну производњу, што је, према његовим речима, чини најгушћом мрежом у Европи.

– Чистиће се и 240 километара канала у сарадњи са Абу Даби фондом који су потребни за функционисање ПКБ-а. То је све заједно више од 300 километара каналске мреже, односно трећина укупне каналске мреже која није рађена од њиховог постанка. Држава је некада пеметно планирала каналску мрежу и то је посао који нас чека у будућности – истакао је Весић и додао приликом обиласка црпне станица Рева да ће она бити поптуно реконструисана са већим капацитетом рада. 

– Добра вест је за грађане овог дела града што ће за две седмице бити расписан тендер за изградњу новог дома здравља у Борчи, што је председник Вучић приликом недавног обиласка овог насеља такође обећао њеним мештанима. Дом ће се простирати на око 6.500 метара квадратних, што ће га чинити највећом подручном здравственом установом на територији града Београда. С обзиром да овде живи 150.000 људи, то је неопходно и на тај начин ће се подићи квалитет живота грађана у овом делу престонице – закључио је заменик градоначелника. 

Јовичић је указао да никада није толико новца одвојено за чишћење канала него што је то сада случај на левој обали Дунава. 

– Све владе Србије, општинске и градске власти од 2.000 године нису заједно одвојиле толико новца за чишћење и третирање ових канала, док ћемо овај проблем трајно решити отпочињањем изградње канализационе мреже у марту 2020. године – навео је Јовичић и захвалио председнику Вучићу и заменику градоначелника Весићу јер су уложили доста труда и обезбедили средства да „Србијаводе” могу да крену у реализацију овако захтевног пројекта. 

Он је додао да ће изградња дома здравља у Борчи такође моћи да одговори на све потребе суграђана са леве обале Дунава и то, како је нагласио, у наредних 50 година, јер ће бити величине скоро као Клинички центар.  

Директор ЈП „Србијаводе” Горан Пузовић истакао је да чишћење 69 километара каналске мреже у урбаним деловима представља прву фазу радова и у наредних пет година најавио потпуно сређивање каналске мреже у Панчевачком риту.

– То подразумева реконструкцију око десетак црпних станица и око 35 километара насипа на Тамишу. Такође и уређење око 240 километара каналске мреже, са идејом да и пољопривредни део рита буде модеран, а да бивши ПКБ, а садашња „Ал Дахра” буде права зелена оаза Београда – закључио је Пузовић.