среда, 13. јун 2007.

Усвојен буџет Града Београда за 2007. годину

Буџет за 2007. годину, који је усвојен на данашњој седници Скупштине града, износи 64,4 милијарде динара. Према речима члана Градског већа Душана Бајеца, текући приходи планирани за ову годину износе 52,4 милијарде динара, што је за 7,5 одсто више него лане.

– Приходи уступљени од републике износе 32,5 милијарди, што је за око 14,3 одсто више него прошле године захваљујући расту друштвеног производа и цена на мало. Изворни приходи града износе 19,8 милијарди динара. Из године у годину мења се однос уступљених и изворних прихода, јер се повећава проценат прихода које Град Београд изворно остварује. Примера ради, 2004. године изворни приходи чинили су 28 одсто градског буџета, док се 2007. године овај проценат попео на 38. Поред текућих прихода, у буџет ће се слити и средства од задуживања у износу од 4,3 милијарде динара, од сопствених прихода буџетских корисника две милијарде, 1,2 милијарде динара као приход од приватизације, као и 3,8 милијарди суфицита до 2006. године – рекао је Бајец.

Кад је реч о планираној потрошњи буџета, половина, тачније 32 милијарде динара биће утрошено на инвестиције, углавном у комуналну и саобраћајну инфраструктуру. Град наставља да развија и социјалне програме, преко субвенција за Инфостан, легализацију објеката, социјалне програме за јавна предузећа, стипендија за талентоване ученике и студенте, као и студенте са инвалидитетом. Значајна ставка у буџету односи се и на изградњу станова солидарности, наставак програма „Поправимо заједно”, куповину 200 нових аутобуса и 40 тролејбуса за ГСП, као и на субвенције за јавни превоз.

За здравство ће ове године бити издвојена једна милијарда динара, с обзиром на то да је град од 1. јануара преузео надлежност над 27 здравствених установа. Средства ће бити утрошена на реконструкцију објеката и набавку опреме и знатно премашују она која је до сада издвајала република.

Заменица градоначелника Београда Радмила Хрустановић рекла је да ће Град наставити инвестиционо-социјалну политику, која је његова стратегија од 2000. године. Град разматра могућност увођења приватног сектора у делатност предшколских установа, како би се обезбедио додатни простор, с тим што би он партиципирао у цени.

Скупштина града Београда одобрила је данас повећање локалних комуналних такси и општинских административних такси, у складу с пројектованом инфлацијом за 2007. годину од 7,5 одсто. По истом основу, повећане су и боравишне таксе са 100 на 107,5 динара дневно.