петак, 11. јун 2010.

Не очекују се веће штете од повишеног водостаја Саве и Дунава

Ниво Дунава у Београду данас износи 633 центиметра, а очекује се да у наредна 24 часа досегне 650 центиметара, када би у главном граду требало да буду уведене ванредне мере одбране од поплава, рекао је Бранко Смиљанић, командант Градског штаба за елементарне непогоде. Ванредне мере одбране од поплава уводе се када водостај Дунава досегне 650, а Саве 600 центиметара.

– То практично значи да ће наше екипе са свом механизацијом непрестано дежурати на локацијама које су процењене као ризичне. Најугроженија места у граду су део код куле Небојше и насеље Вишњица, тачније Вишњичка улица. Потенцијално ризичан је и потез код Београдског сајма.  Дежурне екипе већ су интервенисале у Гроцкој, где је део терена поплављен – рекао је Бранко Смиљанић.

Смиљанић је рекао да се, засад, не очекује изливање река и да ће овај талас потрајати још неколико дана, а потом би требало да уследи опадање водостаја, тако да се не очекују штете, али ће, за сваки случај, екипе бити у приправности.

Дунав ће бити у порасту наредних дана, а смањење и опадање се очекује у наредних неколико седмица, јер је на тој великој европској реци стагнација спорија него на Сави, проценио је Смиљанић.

У последњих неколико година град Београд предузео је низ мера како би спречио да главни град захвате поплаве као 2006. године. ЈП „Београдводе” ојачало је бедеме дуж обала река, редовно чисти одводне канале и води бригу о исправности канализационе мреже и бранама на градским потоцима.