четвртак, 23. јун 2011.

Отворен реконструисани операциони блок Одељења за урологију КБЦ „Звездара”

Градски секретар и заменик секретара за здравство др Зоран Благојевић и др Александар Стефоски присуствовали су данас свечаном отварању реконструисаног операционог блока Одељења за урологију КБЦ „Звездара”. Реконструкцију и адаптацију и набавку нове опреме финансирао је град Београд, а током године биће набављена и два најсавременија ласерска уређаја.

– Ово је очигледан пример како Секретаријат за здравство на оптималан начин осавремењује домове здравља и градске клиничко-болничке центре и прилагођава их новим технологијама. У згради старој 70 година од једне неусловне операционе сале адаптацијом смо креирали безбедан простор по савременим светским стандардима, где ће се у две операционе сале и једној помоћној изводити најсавременији хируршки захвати у области урологије. Од септембра би овде требало да се обављају и ласерске операције на мокраћној бешици, простати и другим деловима урогениталног система – минимално инвазивне, са кратким боравком пацијената у болници. Све ово чинимо да би градски клиничко-болнички центри достигли ниво који Београд заслужује – рекао је др Зоран Благојевић.

Он је подсетио да је КБЦ „Звездара” једна од пионирских установа у српској медицини и најавио адаптацију одељења за хитан пријем, који ће добити још један операциони блок, и пулмолошког одељења, а издвојена су и средства за адаптације одељења дерматологије и неурологије. Дечја клиника „Др Олга Дедијер” опремљена је најсавременијом опремом и укључена у систем градских дежурстава.

Директор КБЦ „Звездара” др Александар Милошевић истакао је да у хируршком блоку урологије 10 уролога годишње оперише око 2.000 пацијената. Уз најмодернију опрему коју је град набавио и нове ласере пацијентима ће бити пружене врхунске медицинске услуге и они ће моћи да буду оперисани као у Немачкој и Француској.

Одељење за урологију КБЦ „Звездара” обавља амбулантни пријем, испитивање и лечење болесника, као и стационарно клиничко испитивање, оперативно лечење и постоперативну негу болесника оболелих од урогениталних болести. У свом саставу ово одељење има оперативни блок са постоперативном негом, одељење стационара и специјалистичко-консултативно одељење са дневним боравком.

Настанак КБЦ „Звездара” везује се за 1. децембар 1935. године, када је отворен као задужбина угледног београдског трговца Николе Спасића. Данас ова болница има више 1.500 запослених, од којих близу 300 лекара и смештајни капацитет од око 950 постеља у три објекта.

Напомена: Снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.