четвртак, 29. октобар 2015.

Хотел „Кемпински” уместо чувеног хотела „Југославија”

Реконструкција чувеног хотела „Југославија”, који постаје део реномираног ланца хотела „Кемпински”, почиње 2016. године, изјавио је за „Информер” градски урбаниста Милутин Фолић.

Он је навео да ће се цео комплекс простирати на 190.000 квадрата.

– Легендарни хотел „Југославија” биће комплетно реновиран и постаје део ланца „Кемпински” с пет звездица. Поред тога, биће изграђен тржни центар и две куле. У једној ће бити луксузно опремљени станови, а друга ће бити у функцији хотела „Кемпински”, где ће бити смештене резиденције и апартмани – истакао је Фолић.

Према речима градског урбанисте, обе куле ће имати по 33 спрата, а изградиће се и велики број паркинг места у подземној етажи.

– Садашња зграда „Југе” задржава свој спољашњи облик. Исти ће остати и неки од елемената ентеријера који овај објекат чине специфичним, као што су кристални лустери који ће се налазити дуж целог плафона у приземном делу. Да би хотел добио категоризацију од пет звездица, старе хотелске собе биће дупло веће. Постојећи казино код хотела „Југославија” остаје као део садржаја читавог комплекса – најавио је Фолић.

Градња оваквог хотела обично траје између две до три године, па градски челници очекују да ће „Кемпински” прве госте примити почетком 2019. године.

Стручњаци кажу да ће градња ексклузивног хотела довести већи број туриста у престоницу.

Председник Туристичке организације Београда Миодраг Поповић рекао је да се хотел „Југославија” налази на најбољем месту на Дунаву.

– Нема дилеме да је „Југа” један од наших најчувенијих хотела, док је „Кемпински” међу најјачим светским брендовима у хотелијерству. Близина реке, земунско шеталиште, поглед, пристаниште... Све су то предности локације на којој је „Југославија” – рекао је Поповић.

Према речима Поповића, „Кемпински” ће довести своје госте у Београд, али привући ће и нове туристе.

– Сваки познати бренд у свету има своју клијентелу. Тако је и са овим брендом. Многи пословни људи одседаће у њему, а не треба занемарити ни госте који ће наставити да долазе због казина – додао је  Поповић.

Катарина Лазаревић из агенције „Некретнине” истакла је да отварање хотела „Кемпински” неће повећати цену квадрата у том делу Београда.

– Тај крај је на цени због реке и шеталишта, а не због „Југе”. „Кемпински” је чувени ланац хотела и вероватно ће имати добар промет и велики број гостију. Међутим, „Кемпински” неће подићи цену станова у том кварту јер је за то неопходно да се доста тога измени у читавом делу око хотела –  истакла је Лазаревићева.

Нови хотел у бројкама

* 190.000 квадрата имаће цео комплекс
* 20.000 квадрата луксузних станова
* 250 соба
* 60 апартмана
* 40 резиденција
* 33 спрата свака кула

Одседали Никсон, Картер и Тина Тарнер

Хотел „Југославија” саграђен је 1968. На основу пројекта архитекте Лавослава Хорвата градња је почела још 1948. године, али је због кризе била прекинута од 1949. до 1960. године.

Када је изграђен и отворен, „Југославија" је била највећи и најексклузивнији хотел не само у тадашњој земљи него и на Балкану. У њему су боравили бројни званичници и познате личности попут Ричарда Никсона, Џимија Картера, краљице Елизабете Друге, Тине Тарнер, Нила Армстронга...

Добар сигнал за инвеститоре

Према мишљењу градског урбанисте Милутина Фолића, долазак „Кемпинског” је добра порука за друге инвеститоре.

Реч је о врло познатом бренду, који не би ризиковао да има хотел тамо где не види перспективу и могућност да заради, рекао је Фолић.