четвртак, 20. април 2017.

Јуриј Гагарин и Сибињанин Јанко добијају споменике у Београду

Одборници Скупштине града на данашњој седници прихватили су одлуке да Београд добије споменике Јурију Алексејевичу Гагарину и Јаношу Хуњадију. Споменик Гагарину налазиће се у истоименој улици код броја 155 у Новом Београду, а Хуњадију на Земунском кеју. Први ће бити подигнут средствима „Карић фондације”, а други Амбасаде Републике Мађарске. На седници су формирани и одбори за подизање ова два споменика.

Како је подсетила председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић, Гагарин је био први човек у космосу, а подизањем споменика њему у част Новобеограђани, али и сви житељи нашег главног града и његови посетиоци осетиће величину његовог чина. Кад је реч o Хуњадију, у народу познатом као Сибињанин Јанку, Митровић Mарић је оценила да се у његово доба на овом тлу бранила хришћанска Европа. То је доказ да је Београд још тада био истински европски град, рекла је она.

На територији општине Врачар убудуће ће се налазити Улица Николаја Хартвига и Улица Светозара Глигорића. Прва улица заузимаће део Дубљанске, од Чубурске до Улице Максима Горког, а друга такође део Дубљанске, од Граничарске до Чубурске. Иницијатива да велики пријатељ српског народа и дипломата Хартвиг добије улицу у нашем главном граду потекла је од чланова Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине града, док је Шаховски савез Београда иницирао да једна улица у Београду понесе на име нашег шаховског велемајстора Светозара Глигорића.

На Савском венцу Ботићева улица променила је назив у Улица Михаила Мике Јанковића на иницијативу Музеја историје Југославије. Ова промена има за циљ, између осталог, реализацију пројекта Музеја „25. мај”, који је посвећен обележавању четрдесетогодишњице смрти аутора овог музеја  – архитекте Јанковића.

Делу Улице Мали Калемегдан, од Тадеуша Кошћушка до главне капије Зоолошког врта, одређен је назив Улица Вука Бојовића, на иницијативу Зоолошког врта, а део Палмотићеве, од Џорџа Вашингтона до Булевара дестота Стефана, на Старом граду, добио је нов назив – Улица Милана Кашанина, на иницијативу Библиотеке „Милутин Бојић”. Глумица Оливера Марковић и оперски певач Живан Сарамандић добили су улице на територији општине Чукарица, и то тако што је промењен назив Осоговске улице односно првог прилаза Улице Милоја Закића. 

Београд је на данашњој седници добио и два нова назива паркова, па ће се убудуће парк на Савском венцу, између Кнеза Милоша, Немањине, Балканске и Адмирала Гепрата, звати Парк Гаврила Принципа, а на Старом граду, у Улици краља Милана – Парк Александров. Иницијативу за прву одлуку поднео је одборник Скупштине општине Савски венац Душан Илић, а за другу Министарство културе и информисања. 

Прихваћен је и предлог групе грађана који живе и раде у насељу Белвил за поновно дефинисање Булевара Црвене армије, који почиње од Улице Милутина Миланковића код хотела „Холидеј ин”, иде до раскршћа улица Ђорђа Станојевића и Др Агостина Нета, те надаље до Јурија Гагарина и „Делта ситија”. 

Према речима Јасмине Митровић Марић, сви ови људи задужили су Београд, српску мисао и културу и, свако у свом домену, учинили су много за наш главни град. Она је оценила да им зато Београд дугује и да је ово начин да се исправи неправда. Коментаришући донету измену одлуке о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела, она је позвала све да чувају споменике, штавише да се деца одмалена уче да их поштују и имају интеракцију са њима. Како је оценила, то је најбољи начин да се спрече скрнављење споменика и спомен-обележја у Београду.