уторак, 9. октобар 2018.

Никодијевић: Приходи у градској каси већи за две милијарде динара

Председник градског парламента Никола Никодијевић је најавио да ће одборници Скупштине града Београда у четвртак разматрати ребаланс буџета, по коме ће Град Београд уместо планираних 103 милијарде динара, имати 105,8 милијарди динара прихода. 

Говорећи за Танјуг, Председник Скупштине града је рекао да су приходи већи за две милијарде, пре свега, захваљујући порезу на зараде, али и већој добити градских предузећа, која се већим делом прелива у градску касу. 

–Већи приход од пореза на зараде, не значи веће намете на зараде, већ значи да има више запослених у граду и да су њихова примања повећања, па отуда и већи приход - објаснио је Никодијевић, додавши да ће приход од добити јавних предузећа бити за нешто више од милијарду динара повећан ребалансом.

Никодијевић је навео и да ће ниво инвестиција остати исти - 13,5 милијарди динара, као и да ће се планирани пројекти наставити, а пре свега инвестиције у путну, комуналну инфраструктуру, водовод, канализацију, у објекте социјалне заштите, здравственог система, спорта...

Социјални део буџета биће повећан за 30 милиона динара, с обзиром на нову одлуку о помоћи породиљама, па ће после ребаланса бити око 6,5 милијарди динара. Највећи део буџета иде на образовање и дечју заштиту. 

–Трудимо се да субвенционишемо што већи број деце у вртићима, а субвенције су готово 17 милијарди динара. За основно образовање је ребалансом предвиђено око 3,5 милијарде динара, а за средње образовање око 1,8 милијарде. Буџет је крајње избалансиран - рекао је Никодијевић. 

Фискални дефицит и даље износи око 8,2 милијарде динара, односно око девет одсто прихода. 

Никодијевић је додао да су сва давања предвиђена из реалних прихода, односно да нема нових задужења града.

–Чак имамо довољно средстава да враћамо дугове из претходних периода, тако да је са главницама и каматама око 4,5 милијарди динара предвиђено за враћање дугова. Стање на рачуну града је такво да можемо да измирујемо све обавезе - рекао је Никодијевић.

Поред ребаланса, одборници ће одлучивати и о предлогу да се у Београду подигне споменик словеначком лингвисти Јернеју Копитару. На дневном реду је и одлука да се подигне спомен обележје фронтмену ЕКВ Милану Младеновићу. 

Пред одборницима ће бити и одлука о конверзији потраживања Града Београда по основу неизмирених уступљених јавних прихода у трајни улог у капиталу друштва "ЈАТ техника".

На дневном реду ће се наћи измене одлуке о комуналном реду, као и усвајање предлога концесионог акта за поверавање обављања јавног превоза путника на минибус експрес линијама на територији Београда.

Одборници ће, по скраћеном поступку, расправљати о разрешењу и именовању директора и в.д. дирекотра, као и чланова управних одбора у једном броју градских предузећа и установа.