петак, 12. октобар 2018.

Радојичић: Форум „16+1” прилика да представимо пројекте Београда

Предстојећи Форум главних градова Кине и земaља Централне и Источне Европе „16+1”, који ће се одржати у Београду од понедељка, 15. октобра и трајаће три дана, биће прилика да се размене искуства и представе наши пројекти које планирамо и који су у току, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. 

Он је, гостујући на РТС-у, подсетио да се у Београду ради доста значајних пројеката.

– Много пројеката радимо са НР Кине, завршен је Пупинов мост, у овом тренутку се ради обилазница. Изузетно значајна инвестиција су и „Београд на води”, „Скајлајн” и многи други пројекти. Београд је изузетно занимљиво место за инвестиције и један од циљева форума је да привучемо инвеститоре, да разменимо искуства и проверимо да ли идемо у добром правцу. Планирамо изградњу два моста, два тунела, националног стадиона, метроа, зграде филхармоније и о свему томе желимо да разговарамо и на овом форуму – казао је Радојичић.

Говорећи о буџету Београда, Радојичић је рекао да су приходи главног града за две милијарде динара већи и да је то дало простора за додатна улагања.
Он је најавио да је план за наредне три године да не буде деце која чекају на место у вртићу.

– Од 2013. године до данас знатно је повећан број места у вртићима и тај тренд ћемо наставити. У овом тренутку, на листи чекања се налази 2.700 деце, а раније их је било више од десет хиљада. Завршен је вртић у Алтини и он ће бити усељен до краја године, планира се изградња новог у Овчи, а разматрамо и на десет нових локација. Неке школе ћемо пренаменити како би могли да их користе предшколци – рекао је градоначелник.

Радојичић је подсетио и да су повећана издвајања за породиље и да је ребалансом додељено додтних 30 милиона за ту сврху:

– Све инвестиције и пројекти које радимо неће имати довољно значаја уколико не будемо имали довољан број деце. На томе морамо инсистирати и ово је добар пут да то и остваримо, одлично је да смо у прилици да одговоримо на повећан број захтева породиља – рекао је Радојичић.

Говорећи о изградњи Тиршове 2, он је рекао да пројекат одлично напредује, ради се студија изводљивости и решавју се имовинско-правни односи за плац у Делиградској, а да се реконструише и Тиршова 1, што изискује мало више стрпљења пацијената.

Говорећи о боравку делегације града у Астани, Радојичић је истакао да је са тим градом потписан споразум о сарадњи, али да је циљ био и да се размене искуства везана за развој два града.

– Астана прелепо изгледа, гради се много као и Београд, само што је реч о релативно младом граду за разлику од нашег, који има дугу традицију. Концепт „смарт ситија” – коришћења свремене технологије за побољшање свакодневног живота грађана, који они примењују је нешто што ћемо покушати у наредном периоду да имплементирамо у Београду – рекао је Радојичић.