недеља, 20. октобар 2019.

Никола Никодијевић одао почаст ослободиоцима Београда у Другом светском рату

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. поводом 75 година од ослобођења главног града Србије у Другом светском рату. 

Никодијевић је истакао да је 20. октобар један од најзначајних датума у богатој и бурној историји Београда.

– Држава поново бројним манифестацијама, на достојанствен начин, обележава Дан ослобођења Београда. Нажалост, у једном периоду историје стидили смо се да кажемо да смо били на страни победника и да смо били антифашисти. Данас смо се вратили на прави пут и на достојанствен начин одајемо пошту нашим борцима – херојима, који су својим животима подарали слободу у којој ми данас живимо – указао је Никодијевић.

Он је подсетио да је модеран, послератни свет настао на антифашистичким идејама, на идејама слободе, једнакости и солидарности међу људима, државама и народима. Такође је подвукао да је наша држава дала огроман допринос у победи над фашизмом, подсетивши да је у тадашњој Краљевини Југославији погинуло око 10 одсто становништва борећи се против окупатора.

– Важно је да негујемо и обележавамо датуме из Другог светског рата да не бисмо дошли у ситуацију да други краду нашу историју. Срби су били најбројније партизанске снаге у свим бившим југословенским републикама. Допринос који је Србија дала у борби против фашизма је огроман и то не смемо да заборавимо – закључио је Никодијевић.

Венце су положили градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије. Догађају су присуствовали и потом полагању венаца на Споменик црвеноармејцу амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко, представници амбасада Белорусије, Азербејџана и Казахстана, као и представници удружења која негују сећање на Народноослободилачку борбу у Другом светском рату.