недеља, 12. јануар 2020.

Градоначелник Радојичић позвао грађане да православну Нову годину дочекају уз молепствије за подршку српском народу

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић позвао је Београђане и госте Београда да традиционално дочекају православну Нову годину испред Храма Светог Саве.

– Позивам све грађане и госте Београда да се што више нас окупи како бисмо заједно прославили дочек православне, или како ми волимо да кажемо, српске Нове године. Желим да и овом приликом, као толико пута раније, из Београда у свет оде слика заједништва људи различитих нација, младих и старих, а свих насмејаних и срећних. Значајно је да једни другима на овај празник пожелимо мир и благостање испед нашег највећег светилишта, на месту где су спаљене мошти Светог Саве, у чије је име подигнуто ово свето здање. Обележавањем православне Нове године чувамо српску традицију и веру, али и бивамо специфични и занимљиви другима. Нема сумње да по својој јединствености овај догађај има озбиљан потенцијал да постане својеврстан културолошки и туристички бренд Београда и Србије широм планете. Због тога очекујем да ћемо га и ове године обележити на величанствен начин – рекао је Радојичић, додајући да сваке године овај дочек окупља растући број туриста, нарочито из региона.

Он је казао да је 13. јануара од 17 часова планирано бдење у Малој цркви испред Храма. Од 20 часова посетиоци ће уживати у музичком концерту.  

Градоначелник Београда је позвао грађане и да исте вечери у 23.30 часова буду на платоу испред Храма Светог Саве где ће бити одржано молепствије за почетак православне Нове године и молитвени скуп подршке нашем народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и у свим српским крајевима. Од поноћи на том месту грађане и госте Београда очекује традиционални ватромет.

За 14. јануар заказана је света литургија, а од 17 часова грађани ће имати прилику да слушају хорски наступ ОШ „Милан Ракић”.

Градоначелник је истакао и да је задовољан што „Београдска зима” последњих година долази као круна сјајне туристичке сезоне.

– Са 700 сати програма на преко 130 локација „Београдска зима” успела је да у првим данима 2020. окупи преко 150.000 туриста. „Божићно сеоце” код Храма Светог Саве, манифестација налик чувеним европским божићним маркетима, али оплемењена локалним духом, трећу годину заредом донела је посебну радост како деци тако и одраслима у периоду обележавања наших најсветијих празника. Надам се да ће посећеност бити још већа наредне године када Храм буде сасвим завршен – рекао је Радојичић, додајући да је за „Божићно сеоце” које траје до 28. јануaра заинтересован и све већи број страних гостију.