петак, 14. фебруар 2020.

Весић: „Победник” враћен на место с којег је „чувао” Београд 91 годину

Најбољи доказ емотивне везаности грађана нашег града с „Победником” јесте то што су јуче хиљаде Београђана дошле да се сликају и изблиза виде споменик, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Присуствујући подизању „Победника”, рекао је да ће скеле остати још неколико недеља, како би све било причвршћено и посао комплетиран до краја.

– „Победник” је данас, после 125 дана, враћен на место с којег је „чувао” наш град 91 годину. Данас је историјски дан за Београд, јер добро је познато да не постоји панорама или разгледница Београда на којој „Победник” није приказан. За Београд је веома важно што је растаурација „Победника” успешно завршена и требало би честитати Заводу за заштиту споменика културе Града Београда, вајару Кузмановићу и компанији која је извршила радове, што су за 125 дана завршили посао – истакао је Весић.

Он је додао да су ојачане везе са постаментом, који је такође обновљен, будући да је за ову 91 годину и он претрпео оштећења и тридесетак центиметара био нагнут на једну страну.

– Нисмо бирали и правили редослед рестаурације споменика, већ једноставно, када се утврди да је одређени споменик у лошем стању, започињемо реконструкцију. Десетак година било је познато да је „Победник” био у лошем стању и анализе нису обављене јуче. Ипак, проблем је био што у прошлости нико није хтео да издвоји новац у ту сврху, све док Скупштина града прошле године није донела ту одлуку и одвојила око 200.000 евра за тај посао – рекао је заменик градоначелника.

Он је подестио на то да је Град пре ове рестаурације заједно с Владом Француске реновирао Споменик захвалности Француској, а у наредним месецима очекује нас и рестаурација Споменика кнезу Михаилу.

– Тај споменик неће бити скидан са постамента, већ ће бити очишћен и обновљен, тако да, један по један, полако уређујемо споменике културе и на тај начин чувамо нашу културу и традицију. Тренутно је у току рестаурација неколико капија на Калемегдану, а будући да овде постоје и зидине које би требало реновирати, јер датирају из времена Стефана Лазаревића, наредне године нас очекује и тај задатак. Не би требало заборавити на то да је реконструисано Мало степениште Јелисавете Начић, Велико степениште, читав плато око „Победника”, а урађено је и осветљење, практично на целом Калемегдану. Ради се и реконструкција Зиндан капије, Капије Карла Шестог, дамар Али-пашиног турбета, чесме Мехмед-паше Соколовића... Уређујемо део по део Београдске тврђаве у коју деценијама није улагано, јер то велелепно здање није важно само за Београђане већ и за туристе – истакао је Весић.

Он је напоменуо да је рестаурацијом „Победника” споменик поново добио оригиналну боју из 1928, обновљен је постамент, а саниране су и рупе од метака и гелера. Сајла којом је споменик причвршћен за постамент је такође обновљена и веза је сада много квалитетнија. Ово је прва озбиљна реконструкција „Победника”, јер је до сада рађено само чишћење постамента од графита.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић.