недеља, 22. март 2020.

Никодијевић: Од сутра коридорске линије ГСП-а за здравствене раднике и грађане са радним налогом

Град Београд прилагођава начин живота и функционисање мерама које доноси Републички штаб Владе републике Србије на препоруку председника Србије, истакао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић за ТВ Хепи.

Он је посебно нагласио да је јуче током дана одржано више састанака са директорима клиничко-болничких центара и домова здравља, с обзиром на то да је најважније да се обезбеди да здравствени радници на време могу да стигну на посао.

 – Договорено је да велики клиничко-болнички центри и домови здравља пређу на радно време од 12 часова, како бисмо могли да ухватимо ритам превоза за те запослене. Од сутра, грађани који имају радну обавезу и радни налог да могу да се крећу и у ванредном стању могу да користе посебне линије градског превоза, а информација о томе вечерас ћe бити истакнута на сајту Града Београда и ГСП-а. То нису обичне линије градског превоза већ коридорске линије помоћу којих повезујемо одређене делове града са оним највиталнијим установама које морају да функционишу у време ванредног стања – најавио је Никодијевић.

Он је истакао да ће ове коридорске линије моћи да користе искључиво људи који имају радну обавезу и папир као потврду да могу да се крећу и у време забране кретања. 

– Имамо попис и адресе свих људи који раде у болницама како бисмо могли да организујемо превоз. Они који живе у Сопоту, Младеновцу, Гроцкој, Обреновцу и на другим приградским линијама имаће посебне „Ластине” линије, а за градске општине биће организоване коридорске линије. Наравно, здравствени радници превозе се бесплатно, као и лекари и сестре са лиценцом коју добијају од министарства, а немедицинско особље уз радни налог који ће важити и за друге грађане који имају радну обавезу – прецизирао је Никодијевић.

Он је посебно нагласио да је потребно да послодавац издаје радни налог посебно за сваки дан. 

– Велики системи са доста запослених имају могућност да директно са ГСП-ом уговарају превоз својих радника. За здравствене раднике, као и грађане који имају радни налог, организоване су коридорске линије ГСП-а које ће почети да раде од сутра. У та возила може да се уђе само уз радни налог, а то ће обезбеђивати контролори и комунални милицајци – истакао је председник градског парламента.

Никодијевић је нагласио да ће и здравствени и комунални систем функционисати успешно уколико се сви буду придржавали датих упутстава.

– Град Београд прати све мере Владе Србије и надамо се да ће оне дати резултате. Комуницирамо са нашим домовима здравља и болничким центрима, имамо пунктове за тријажу и тачно се зна где се упућују грађани са симптомима. На тај начин спречава се да неко ко је неодговоран зарази лекаре и пацијенте у болници – закључио је Никодијевић.