понедељак, 13. септембар 2021.

Реализација прикључења на даљински систем грејања тече по плану

У циљу унапређења квалитета ваздуха и животне средине у Београду, а имајући у виду чињеницу да у урбаној зони града постоји велики број котларница које раде неефикасно, користећи еколошки неповољна горива (мазут, угаљ итд), Секретаријат за заштиту животне средине је 2012. године започео реализацију Програма гашења котларница у објектима, а на основу одлуке градоначелника, саопштавају из овог секретаријата. Овим програмом се објекти јавне намене у надлежности Града Београда, који користећи еколошки неповољне енергенте негативно утичу на квалитет ваздуха у непосредној околини, прикључују на систем даљинског грејања ЈКП „Београдске електране”. Топлификација објеката директно доводи до смањења емисије штетних материја, што дугорочно утиче на квалитет ваздуха у њиховој околини.

У претходном периоду урађено је гашење котларница и прикључење на дистрибутивни систем природног гаса или на даљински систем грејања 22 објекта у Београду (углавном школа). Прикључење је урађено у следећим објектима: ОШ „Бошко Буха”, ОШ „Марија Бурсаћ”, ОШ „Милан Ракић”, ОШ „Јован Цвијић”, Грађевинска школа, Четврта београдска гимназија, Школа за машинство и уметничке занате „Техноарт”, вртић „Бубамара” на Палилули, Богословија „Свети Сава”, Православни богословски факултет, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, ОШ „1300 каплара”, Медицинска школа, ОШ „Арчибалд Рајс”, ЕТШ „Раде Кончар”, Средња техничка ПТТ школа, ОШ „Јајинци”, ОШ „Стефан Немања”.
Такође, током 2019. и 2020. године настављена је реализација пројеката гашења котларница. На дистрибутивни систем природног гаса прикључене су ОШ „Филип Вишњић”, ОШ „Војвода Мишић”, ОШ „Стефан Немања” и ОШ „Владимир Роловић”. За реализацију ових пројеката Град Београд је из буџета издвојио око 320 милиона динара. 

У току 2021. године Секретаријат је започео процедуру за извођење радова на прикључењу на дистрибутивни систем природног гаса за још три основне школе које се налазе на територији града Београда, општина Сурчин.

У јулу су започети радови на прикључењу на дистрибутивни систем природног гаса у ОШ „Вук Караџић” у Сурчину. Рок за завршетак радова је 90 дана, а очекује се да ће радови бити завршени и систем пуштен у рад најкасније током месеца октобра.

Осим у овој школи, започети су радови и у ОШ „Душан Вукасовић Диоген” – Бечмен. И ова школа ће бити прикључена на дистрибутивни систем природног гаса. Радови ће бити завршени током новембра.

У наредном периоду на дистрибутивни систем природног гаса биће прикључена и ОШ „ Бранко Радичевић” – Бољевци, издвојено одељење у Прогару. У току је јавна набавка за избор извођача радова на изградњи унутрашње гасне инсталације ради прикључења објекта. Рок за подношење документације за учешће на тендеру је 15. септембар 2021. године.

На овај начин Секретаријат за заштиту животне средине доприноси повећању енергетске ефикасности и побољшању квалитета снабдевања енергијом, али и значајно доприноси побољшавању квалитета ваздуха и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, посебно у делу око школе где је највећи број деце, саопштавају из Секретаријата за заштиту животне средине.