среда, 25. март 2020.

Градоначелник Радојичић: Прерано је да се прича о изолацији централних београдских општина

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је данас у Београдској хроници да је прерано да се прича о изолацији централних београдских општина због вируса корона, и додао да је суштина у изолацији појединаца.

– У зависности од тога како се епидемиолошка ситуација буде развијала, размишљаћемо и о другим методама и начинима заштите. У овом тренутку то није тема, а да ли ће бити у наредним данима, видећемо – истакао је Радојичић.

Похвалио је ангажованост грађана током епидемије.

– Има толико дивних људи који брину о свима нама и сви су они на неки начин хероји Београда. Почев од грађана који раде у продавницама, фарамацеута који раде у апотекама и лекара и медицинских сестара који раде најважнији и најтежи посао, па до возача и људи из медија – навео је градоначелник.

Он је подсетио на то да је данас посетио „Штарк арену” где се припремају пакети за пензионере који имају мања примања од 30.000 динара и већ за сутра најавио прве доставе на њихове адресе.

– Више од 300 волонтера паковало је те пакете са пуно ентузијазма. Наглашавам да су хигијенске мере у Арени на изузетно високом нивоу. Важно је да се помогне пензионерима, али и да се задовоље основни хигијенски принципи – навео је Радојичић и додао да се у пакетима тежине осам килограма налази 13 артикала. 

Само данас је, према његовим речима, спаковано око 12.000 пакета, а неке београдске општине већ су добиле одређени број пакета. Укупно ће бити допремљено 173.000 пакета, укључујући и 1.000 грађана који немају никаква примања, прецизирао је градоначелник Београда.

– Верујем да ће наш пример за помоћ пензионерима бити добар модел и другим локалним самоуправама у Србији – указао је Радојичић.

Он је истакао да су све мере у престоници уведене како би што мањи број људи био на улицама, али уз обавезу да град функционише.

– Из дана у дан коригујемо линије коридорског јавног превоза, јер је важно да грађани који иду на посао стигну на најлакши могући начин, али да се у исто време много људи не излаже ризику – навео је Радојичић.

Истакао је да је тренутни број оболелих од вируса корона само врх леденог брега и да су предузете мере, јер се сагледава целокупна ситуација.

Београђанима је поручио да ће се ова борба добити.

– Мудрост и храброст су особине које имамо као народ и које морамо потенцирати у овом тренутку. Такође, ништа мање није важна ни упорност и солидарност – закључио је Радојичић.