četvrtak, 27. decembar 2018.

Vesić: Očekujemo da prihod od novogodišnjih praznika bude preko 30 miliona evra

Tokom novogodišnjih praznika prošle godine Grad je zaradio oko 28 miliona evra, verujemo da bi taj prihod mogao ove godine da poraste za 10 do 15 odsto i bude preko 30 miliona evra, što znači da će se sva ulaganja koja imamo za Novu godinu više nego desetostruko isplatiti, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

–Manifestacija Beogradska zima počela je 1. decembra i trajaće do kraja januara, znači dva meseca i za to vreme organizovano je oko 200 besplatnih programa u kojima će najviše uživati mališani. Građani su najviše fokusirani na tri dana oko Nove godine, 30. i 31. decembar i 1. januar. Mi ćemo sa tačnom računicom kao i svake godine izaći 1. februara kada ćemo objaviti koliko je koštala Nova godina, a krajem februara sa tačnim brojem turista – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima za prvih deset meseci 2018. godine u Beogradu je bilo 974.182 turista koji su ostvarili 2.093.899 noćenja. 

 – Porast broja turista u odnosu na 2017. godinu za prvih deset meseci je 12 odsto,  noćenja 14 odsto, dok je devizni priliv povećan za 13 procenata. Nova godina je ulaganje, a mi smo grad koji živi od turizma. Prošle godine smo od turizma zaradili skoro 800 miliona evra, ako hoćemo da imamo turiste moramo da ulažemo u događaje i manifestacije, a jedna od njih je doček Nove godine – rekao je Vesić dodajući da je najviše turista iz Turske zatim Kine, Nemačke, Grčke, Hrvatske, a tokom novogodišnjih praznika  najviše ih je iz regiona.

On je naglasio da noćenja u privatnom sektoru ima skoro četiri puta više pa je procena da je turista 20 do 30 posto više nego što se zvanično prijavi.

Govoreći o sredstvima u iznosu od 185 miliona dinara koja je Gradu Beogradu odobrila Republika iz tekuće budžetske rezerve Vesić je istakao da je to više nego prirodno jer Grad Beograd čini 40 odsto domaćeg bruto društvenog proizvoda. 

– Ta sredstva će biti potrošena da se delimično pokriju troškovi restauracije 70 fasada u centru Zemuna. Vlada nam je pomogla obezbedivši 185 miliona dinara, a jedan deo će obezbediti i Grad Beograd, oko stotinak miliona. Pored toga Grad sam uređuje još oko 80 fasada. Poslednje tri godine uredili smo više od 300 fasada na teritoriji grada Beograda. Naravno da će  vlada pomagati kada je to Gradu neophodno i kada su u pitanju veliki projekti – istakao je Vesić.

On je podsetio da je vlada Srbije ove godine sredstvima pomogla i izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću jer je to bio predlog tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića. 

– Pomogla nam je i kada smo morali da plaćamo odštetu roditeljima zato što je prethodni gradonačelnik naplaćivao duplo skuplje vrtiće pa smo oko tri milijarde dinara morali da vraćamo roditeljima. Najprirodnije je da vlada pomaže grad Beograd jer on najviše puni republički budžet od svih lokalnih samouprava u Srbiji – zaključio je zamenik gradonačelnika.