četvrtak, 10. jun 2021.

U Starom dvoru održan svečani prijem povodom gradske slave Spasovdana

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić danas je u Starom dvoru bio domaćin svečanog prijema povodom gradske slave Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana. Prijemu povodom Spasovdana prisustvovao je patrijarh srpski Porfirije, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici diplomatskih misija u Beogradu, sekretari, odbornici i direktori gradskih preduzeća.

Gradonačelnik je ovom prilikom pozdravio zvanice i izrazo čast što je domaćin slave Grada Beograda.

– Ova godina i godina iza nas su godine velikog iskušenja za Grad Beograd, našu državu i ceo svet. Strpljivo smo čekali ovaj trenutak da se makar i u ograničenom broju ponovo zajedno okupimo. Kao domaćin gradske slave i građanin Beograda srećan sam jer možemo da budemo zajedno u Starom dvoru, ali i na ulicama Beograda. Ostaje bol za svim ljudima koji su izgubili borbu sa virusom korona, ali ostaje i zahvalnost medicinskim radnicima i svima koji su se borili sa nama u ovom teškom vremenu. Ostaje i solidarnost kao jedini način borbe sa prirodom kada se ona naljuti na čovečanstvo – rekao je Radojičić.

On je naglasio da je slava u našom narodu ne samo deo religijskog nego predstavlja i važan deo nacionalnog identiteta.

– Krsna slava svake srpske porodice, pa tako i krsna slava našeg grada jeste dan kada se prisećamo porodičnog i nacionalnog identiteta. Tom specifičnošću postojanja krsne slave zauzimamo značajno mesto u evropskom bogastvu različitosti kultura. Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan svake godine nas podseća da se i u najtežim trenucima možemo uzdići iznad nedaća i problema, a Beograd se mnogo puta kroz istoriju uzdizao posle teških perioda kroz koje je prolazio. Naša slava, prošlost i mnoga stradanja kroz istoriju su nas promenila, ojačala i dala snagu da u današnje vreme ostanemo ponosni, dostojanstveni i samokritični, kao i to da te osobine razvijamo kod naših budućih pokolenja – objasnio je Radojičić.

On je istakao da je Grad Beograd otvoreni grad koji brine o svim građanima negujući bogato nasleđe naših predaka.

– U razvoj našeg grada utkana je odgovornost koju imamo prema prošlosti, ali i prema pokolenjima koja dolaze. Očuvanje životne sredine i briga o ekologiji su zalog za odrastanje naših budućih generacija. Na taj način Beograd želi da raste i da se razvija – rekao je prvi čovek prestonice.

On je podsetio da je obeležavanje gradske slave danas počelo iz Vaznesenjske crkve, koja je sagrađena 1863. godine, i da se u toj crkvi čuva originalni barjak uprave Grada Beograda. 

– Ovaj slavski barjak je prvi put u spasovdanskoj litiji nošen 1938. godine. Danas će u 19 sati na Spasovdan 2021. godine litiju predvoditi naš patrijarh srpski Porfirije. Sa tim istim slavskim barjakom i moštima Svete Petke i despota Stefana Lazarevića Beograđanima će biti preneta poruka koja odavno postoji a to je da „ko krsno ime slavi onom i pomaže”. Beograd slavi krsno ime, Vaznesenje gospodnje i Spasovdan za sve – zaključio je gradonačelnik i čestitao slavu.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da se slaveći svaki praznik trudimo da poruku praznika prenesemo i u život.

– Poruka praznika Vaznesenja jeste da je Bog sa nama. Poruka Spasovdana jeste da ni na koji način ne bi trebalo da pravimo nepremostive granice između sebe i drugih ljudi. Ne bi smeli sebe da ograničimo egoizmom, isključivošću. Spasovdan nas poziva da izađemo drugima u susret. Grad Beograd nije slučajno izabrao ovaj praznik za slavu. Lepotu Beograda je opisivao despot Stefan Lazarević citirajući Svetog Konstantina Filozofa, pa je nazvao Beograd lepšim do svake carske prestonice. Svako ko dođe u Beograd, ne samo da je dobrodošao, nego postaje i stanovnik srca i duše svakog Beograđanina. Neka je srećna slava i neka vas Gospod blagoslovi i podari mir, ljubav i radost jer to je ono što je potrebno – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

U 19 časova ispred Vaznesenjske crkve će krenuti litija koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije.