субота, 23. мај 2020.

Први Свесрпски дечји сабор на YоuТube каналу ДКЦБ

„Свесрпски дечји сабор” постао је традиционална манифестација коју сваке године организује Дечји културни центар Београд и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, под покровитељством председника Србије, Александра Вучића. Том приликом, од 23. до 26. маја, у Србију долазе деца и млади из расејања желећи да упознају своју земљу порекла и њене културне тековине. Током шест дана боравка у Србији малишане из дијаспоре срдачно дочекују њихови вршњаци из Београда – ученици ОШ „Старина Новак”, у чијим домовима бораве, подсећају из Дечјег културног центра.

Један од повода за настанак манифестације је обележавање Дана свесловенске писмености, па се сабор званично отвара сваке године 24. маја, концертом у част прославе овог празника у сали „Донка Шпичек” у Дечјем културном центру Београд. Будући да ове године нема прилике да се укаже гостопримство пријатељима из дијаспоре и региона, из ДКЦ-а указују да ће наставити да се дописују и гаје пријатељства из даљине, присећајући се незаборавних успомена. 

Ове године ће зато овај значајан празник бити обележен свечаним концертом одржаним на Дан словенске писмености – Дан светих Ћирила и Методија, 24. маја 2018. године, у Дечјем културном центру Београд. Овим концертом званично је почела манифестација, уз државну химну „Боже правде” и поздравне речи Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије, који је уједно пренео и поздрав од председника Србије, пожелевши да ова манифестација заживи и траје. Поред Хора Дечјег културног центра Београд, Хора „Чаролија” и Уметничког центра Талија, на концерту су тада наступили Миња Субота, Леонтина Вукомановић и Слободан Бода Нинковић. Концерт се може погледати на YоуТубе каналу ДКЦБ у недељу, 24. маја, у 12 часова.

Први сабор одржан је 2018. године, и окупио је децу из шест земаља, а други, одржан наредне године, окупио је децу из десет земаља. Током ове две године у Србију су дошла деца из Француске, Хрватске, Македоније, Немачке, Норвешке, Румуније, Словеније, Шведске, Америке, Аустралије, Мађарске, Републике Српске и Црне Горе. Сваке године око стопедесеторо деце гостију и њихових домаћина су учесници манифестације.