петак, 9. септембар 2005.

Викенд у знаку програма на отвореном

У оквиру „Дана европске баштине”, који су свечано отворени синоћ у Старом двору,  Београђани ће до 18. септембра бесплатно моћи да виде, а неретко и учествују у четрдесет програма најразличитијег типа.

Поред програма у музејима и библиотекама, за суботу и недељу, 10. и 11. септембар, планиран је низ програма на отвореном, а биће организоване и туристичке туре са водичима по београдским општинама. Они који су се пријавили за посебне програме (у холу зграде Градске управе на Тргу Николе Пашића 6, од 10 до 18 часова) сутра ће, у оквиру прве организоване групе, моћи да са водичем пропрате прве програме у оквиру „Отворених врата београдских здања”.  Предвиђени су обиласци дворског комплекса на Дедињу (Краљевског и Белог двора), Скупштине Србије и Црне Горе, Народне скупштине Србије, Народне банке и Архива Србије, као и Старог двора, где је од синоћ отворена изложба „Дворови на Теразијама” аутора Гордане Гордић. Од данас па све до 18. септембра свакодневно се, аутобусом који испред Скупштине града полази у 10.30 часова, може отићи у разледање археолошког налазишта у Винчи. Аутобуси за разгледање школског рудника „Црвени брег” на Авали од данас, свакодневно, у 10 и 14 часова полазе са истог тог места. Сутра у 9 часова полази се у обилазак Барајева и околине.

Од данас па све до 18. септембра у плану је и обилазак Калемегдана и објеката Београдске тврђаве: Римског бунара, Барокне капије, Сахат куле, Куле Небојша и Барутане. У Барутани ће до 18. септембра (са изузетком 17. септембра) од 10 до 22 часа, на сваки сат, бити одржавана  3Д видео презентација „Интерактивни Београд 15. века”. Свакодневно, од 18. до 19. часова, одржаваће се и концерти променадне музике у Музичком павиљону на Калемегдану.

Овог викенда организовано ће моћи да се обиђу и казамати у оквиру Војног музеја и разгледа стална поставка, са изложбом. У рову код Војног музеја у суботу и недељу од 10 до 17 часова „Свибор” ће одржати презентацију витешких игара. Разгледање Ботаничке баште и њеног јапанског врта биће бесплатно данас и за викенд, као и последња три дана трајања „Дана европске баштине”, уз стручно вођење од 14 до 15.30 часова.

У недељу, 11. септембра, на програму је разгледање Ташмајданске пећине са водичем у оквиру пројекта „Београд испод Београда” др Видоја Голубовића и Зорана Николића. Групе полазе на сваки сат почев од 11 часова. Од данас свакодневно могу да се разгледају и радионице у Манаковој кући. Бројни програми планирани су за викенд и у Земуну, Гроцкој и другим београдским општинама.

Више информација о овим и свим другим програмима и садржајима може се добити на Инфо-пункту испред књижаре „Плато” код Филозофског факултета. Сви програми су бесплатни.