уторак, 17. јануар 2006.

Промоција интернет енциклопедије „Википедија”

У Дому омладине Београда у четвртак, 19. јануара, у 18 часова одржаће се промоција „Википедије”, највеће светске енциклопедије. То је интернет енциклопедија, која се налази на адреси www.wikipedia.org. Њен назив потиче од речи ,,вики”, што на хавајском језику значи брзо, брзо, јер  садржај сваке странице може одмах да се промени. Ова енциклопедија има лиценцу за слободну документацију, што значи да сваки корисник може додавати или мењати већ постојећи садржај.

Прву „Википедију” основао је 15. јануара 2001. године, на  енглеском језику, интернет предузетник Џимбо Велс. Под мотом  ,,Замислите свет у коме свака особа има слободан приступ целокупном људском знању, то је оно што ми радимо”, „Википедија” је за само неколико година рада постала највећа светска енциклопедија. Данас већ постоје њена издања на 212 језика. Ова енциклопедија  данас има 3.100.000 чланака, од тога више од 912.000 на енглеском језику, и преко 775.000 регистрованих сарадника.

О раду српске „Викимедије” може се више сазнати на  сајту који се налази на адреси scg.vikimedija.org, или на састанцима који се одржавају у Дому омладине Београда недељом од 15 до 20 часова.