четвртак, 19. јануар 2006.

До богојављенског крста први допливао Здравко Ђурић

Здравко Ђурић, тридесетогодишњи рекреативац у пливању из Нове Пазове, победник је осмог традиционалног надметања у вађењу часног крста из Савског језера на Богојављење, које је данас одржано на Ади Циганлији. Ђурићу је ово друга победа јер је и прошле године први допливао до богојављенског крста. Часни крст му је у трајно власништво предао протојереј Славко Божић, старешина храма Светог Ђорђа на Чукарици. Друго признање – „Победнички плашт”, овом храбром и најбржем пливачу на данашњој манифестацији уручио је Драган Тешић, председник општине Чукарица. У овогодишњем надметању учествовала су 33 младића која су препливала стазу дугу 33 метра, што је симболизовало 33 године живота Исуса Христа.

Прослава Богојављења почела је литургијом у храму Светог Ђорђа, после које је формирана литија. Литија се, по традицији, упутила ка Савском језеру, где је одржана свечана богојављенска литургија, коју је служио изасланик патријарха Павла архимандрит Иринеј Добријовић.

Организатори овогодишње манифестације били су општина Чукарица, храм Светог Ђорђа, Свибор савез Србије и ЈП „Ада Циганлија”.