субота, 10. јун 2006.

Андреја Младеновић отворио међународни витешки турнир „Свибор Духови”

Андреја Младеновић, члан Градског већа отворио је данас на Доњем Калемегдану међународни витешки турнир „Свибор Духови”. На овогодишњем турниру средњовековних вештина које се одржава под покровитељством Скупштине града поред наших, учествују и 130 представника витешких братстава из Словеније, Пољске, Румуније и Републике Српске.
 – Град Београд је по други пут покровитељ ове манифестације која нас сврстава у градове који могу да се похвале очувањем средњовековне витешке традиције. Очекујемо да ова манифестације постане туристичка атракција која ће окупљати велики број људи из света чему доприноси и аутентични амбијент Београдске тврђаве која је понос свих Београђана – рекао је Младеновић.
Данас и сутра одигравају се главна витешка надметања. Упоредо са турниром  одвијаће се и богат уметнички програм, у коме ће наступити ансамбли, музичке групе и драмски уметници из Србије, Пољске и Словеније. Програм ће, као и прошле године,  пратити и смотра средњовековног уметничког, занатског и културног стваралаштва. 
У току дана одиграће се елиминационо надметање у српском витешком дванаестобоју, спектакуларни бој са око 300 учесника и велика битка за тврђаву са средњовековним опсадним справама под слоганом „И без копља боди, и без мача сеци, и без паличеја убива”.
Витезови ће у недељу у 8.30 часова присуствовати литургији у Храму Светог Ђорђа, а потом ће у литији проћи улицама Чукарице. Финале надметања у српском витешком дванестобоју одржаће се у недељу у 16.30 часова, а проглашење победника турнира и свечано затварање истог дана у 20.30 сати.